Tρισάγιο στη μνήμη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στη γενέτειρά της, Αρκαλοχώρι

Η κηδεία της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα θα γίνει την Τρίτη, 21 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών όπως ανακοίνωσε η Εθνική Πινακοθήκη.

Τρισάγιο στη μνήμη της Μαρίνας Λαμπράκη –  Πλάκα τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης στη γενέτειρά της της Αρκαλοχώρι από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου.

Η κηδεία της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα θα γίνει την Τρίτη, 21 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών όπως ανακοίνωσε η Εθνική Πινακοθήκη.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Ιουνίου, σε ηλικία 83 ετών.

Η δημοτική αρχή, φορείς της περιοχής, οικείοι της εκλιπούσας αλλά και πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο τρισάγιο στην μνήμη της οικουμενικής Αρκαλοχωρίτισσας, που τίμησε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Ψήφισμα από τους καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου Αρκαλοχωρίου:

«Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου και του Γενικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αναπάντεχο θάνατο της διακεκριμένης αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης και Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα.  

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αρκαλοχώρι και υπήρξε μαθήτρια του νεοδημιούργητου  τότε – με πρωτοβουλία των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου-  Δημοτικού Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου το οποίο αργότερα χωρίστηκε σε Γυμνάσιο και Λύκειο και έγινε Δημόσιο.

Στο σχολείο αυτό γνώρισε  και τον εξαίρετο φιλόλογο και μετέπειτα σύζυγό της, Δημήτρη Πλάκα, ο οποίος υπήρξε μέντοράς της και, διακρίνοντας τις ικανότητές της, τη βοήθησε να βρει τον δρόμο της και να σπουδάσει.

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ποτέ δε λησμόνησε το σχολείο από το οποίο ξεκίνησε και το στήριζε πάντα με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους ήταν η θεσμοθέτηση χρηματικού επάθλου για τον επιτυχόντα με τα περισσότερα μόρια στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών.  

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Η πορεία της στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών υπήρξε αξιομνημόνευτη και αξιοζήλευτη. Ύστερα από τις αξιόλογες σπουδές της υπηρέτησε χώρους δύσκολους και απαιτητικούς, την Εκπαίδευση στην ανώτατη βαθμίδα της και την Τέχνη στην οποία παρέμεινε επί μακρόν ως η μακροβιότερη και πιο επιτυχημένη  Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, επιτυγχάνοντας να καταστήσει το δύσκολο αγαθό της τέχνης προσιτό σε πολλούς.

Αυτό που τη χαρακτήριζε ήταν το όραμα και το πάθος με ότι καταπιανόταν και αυτά άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο έργο της.

Ως ελάχιστο δείγμα τιμής προς την επιφανή επιστήμονα για την έμπρακτη προσήλωσή της στις ύψιστες Ακαδημαϊκές αξίες, την πολυποίκιλη επιστημονική προσφορά της και την εξαιρετική δράση της ως Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και με βαθιά συγκίνηση για την παλιά τους μαθήτρια, οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου και του Γενικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου εκφράζουμε τα  ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Πηγή: creta24.gr