Κοτζιάς: Λύση στο Κυπριακό με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατό, και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος του εγγυήσεων ζητεί η Αθήνα για την επίλυση του Κυπριακού στον απόηχο του ναυαγίου του Μον Πελεράν.

«Η ουσία του Κυπριακού είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Οι εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα είναι κατάλοιπο της αποικιοκρατίας» τόνισε την Κυριακή στον Αlpha FM ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας Λευκωσίας – Κατεχομένων η αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να γίνει σε σύντομο διάστημα και να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία

«Εμείς προτείναμε Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, χωρίς όμως εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος εξάλλου, εμμέσως, στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει με νόημα: «ελπίζω η Αλβανία να ανταποκριθεί καλύτερα στις προϋποθέσεις της ενταξιακής της πορείας».

Ο υπουργός αποσαφήνισε μάλιστα ότι στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αλβανία θα τονίζεται ανάγκη προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων της μειονότητας.
Πηγή: skai.gr