Σωρεία ερωτημάτων για το τι συμβαίνει πίσω από τους τοίχους και τις περιφράξεις των ελληνικών φυλακών θέτει η άγρια συμπλοκή, το βράδυ της Τετάρτης, στις φυλακές Κορυδαλλού όπου ένας ημεδαπός έχασε τη ζωή του και 11 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. 

Η Πολιτεία καλείται να απαντήσει για την αποτελεσματικότητα της φύλαξης των σωφρονιστικών καταστημάτων, πόσο ασφαλείς είναι οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και κατά πόσον διάφορες ομάδες κρατουμένων έχουν γίνει "κράτος εν κράτει" στις φυλακές. 

Αλλεπάλληλες περιπτώσεις αποδράσεων, διακίνηση ναρκωτικών, κακοποίηση κρατουμένων από συγκρατουμένους τους, είναι κοινός τόπος τα τελευταία χρόνια στις φυλακές. 

Όσον αφορά τα σοβαρά επεισόδια της Τετάρτης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα επεισόδια ελαφρά έχει τραυματιστεί και ο αρχιφύλακας του καταστήματος.

Σύμφωνα με ενημέρωση από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, η συμπλοκή συνέβη μεταξύ ρωσόφωνων και Αλβανών. Ο νεκρός ήταν τελικά ημεδαπός.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στα επεισόδια συμμετείχε μεγάλος αριθμός κρατουμένων του Ψυχιατρείου, κάποιοι εκ των οποίων έφεραν αυτοσχέδια μαχαίρια.

Για το συμβάν το οποίο ερευνάται, έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Οι απίστευτες καταγγελίες Αραβαντινού

Σε απίστευτες καταγγελίες, που επανήλθαν με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα, είχε προχωρήσει μέσω του ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Αντώνης Αραβαντινός. 

Σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό δεσμοφύλακες ξυλοκοπούνται καθημερινά στις φυλακές και κρατούμενοι είναι υποταγμένοι στη βούληση των ισχυρών. «Δεν υπάρχει ελεγχος πουθενά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι προκειμένου να μην μιλάνε και να μην ελέγχουν, τέσσερις αρχιφύλακες των φυλακών Δομοκού, Χανίων, Κορυδαλλού αλλά και ο ίδιος, έχουν λάβει απειλητικά σημειώματα με λουλούδια και γλυκά σπίτι τους. Πρόσθεσε δε ότι έναν αρχιφύλακα τον απείλησαν ότι την επόμενη φορά θα βιάσουν τη γυναίκα του μπροστά στα μάτια του μέσα στο σπίτι του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σήμερα το απόγευμα στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού, σημειώθηκε συμπλοκή κρατουμένων με έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Επίσης, τραυματίστηκε ελαφρά ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν επιληφθεί όλες οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ενώ το συμβάν ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Πηγή: skai.gr