Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης των κρουσμάτων; Τι απαντά ο Ζαούτης στον ΣΚΑΪ 100.3

Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης των κρουσμάτων; Τι απαντά ο Ζαούτης στον ΣΚΑΪ 100.3

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τέταρτη δόση του εμβολίου στο γενικό πληθυσμό», ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας ότι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε φαίνεται ότι η τέταρτη δόση προσφέρει μεγάλη αποτελεσματικότητα στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Πρόσθεσε ότι έαν αποφασιστεί τέταρτη δόση, θα είναι για άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται στο ότι το στέλεχος Όμικρον 2, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό, τείνει να αντικαταστήσει το Όμικρον, αλλά και στο γεγονός ότι σε κάποια άτομα έχει μειωθεί η ανοσία από τον εμβολιασμό.

Εκτίμησε δε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία μικρή σταθεροποίηση, χωρίς βέβαια την πίεση που είχε καταγραφεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ερωτηθείς εάν είναι σωστό να συζητάμε σε αυτή τη φάση για άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, ο κ. Ζαούτης επισήμανε ότι «οι σημαντικοί δείκτες που πρέπει να μας καθοδηγούν στις αποφάσεις δημόσιας υγείας, είναι οι δείκτης νοσηλείας, θανάτων και σοβαρής νόσησης», προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεν μεγάλος, αλλά η νόσηση δεν είναι σοβαρή».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ άφησε ανοιχτό το ενεδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν τόσο ο τρόπος που μετρώνται τα κρούσματα όσο και ο τρόπος που ανακοινώνονται, τονίζοντας ότι πιθανόν να μην γίνονται οι ενημερώσεις όπως γίνονται τώρα.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο ΕΟΔΥ δεν δίνει τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα θύματα της πανδημίας, εξήγησε ότι «όταν ένα κράτος. 
φτάσει στο 100% του εμβολιασμού,  οι μόνοι που θα χάνουν τη ζωή τους θα είναι εκ των πραγμάτων εμβολιασμένοι, οπότε ενδεχομένως με αυτόν τον τρόπο να δίνονται και λάθος μηνύματα».


 

Πηγή: skai.gr