Από 18 Μαίου επιτρέπονται ξανά οι μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη ανακοίνωσε σήμερα κατά την συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

"Υπάρχει υποδομή σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές για την αντιμετώπιση κρουσμάτων εφόσον αυτά προκύψουν", πρόσθεσε ο κος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαίου κι έπειτα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε πρόκειται για μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά με δεδομένη την, κατά εκείνο το χρόνο επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και ειδικότερα τα νησιά.

Την ίδια ώρα παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου οι περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

"Παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά, όπως γνωρίζεται, και με βάση τα πραγματικά δεδομένα και μόνο κινούμαστε" ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Όπως σχολίασε ο κος Χαρδαλιάς η πρώτη μέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων κύλησε σχετικά ομαλά καθώς, με μικρές εξαιρέσεις, δηλαδή κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας.

"Θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα και την επόμενη εβδομάδα" δήλωσε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας λόγω εποχής, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι στις παραλίες θα πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας για να μην πάει χαμένη η προσπάθεια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Περνόντας στο θέμα των χώρων λατρείας, που ανοίγουν από την Κυριακή 17 Μαίου, ο υφυπουργός δήλωσε  πως " επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια (γάμοι και βαφτίσεις) με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

" Για τους χώρους λατρείας άνω των 500 τετραγωνικών ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι τα 50 άτομα" είπε και έδωσε ως παράδειγμα πως ένας χώρος λατρείας 300 τετραγωνικών μπορεί να δεχτεί μέχρι 30 άτομα.

Ταυτόχρονα, στους χώρους λατρείας, ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας και υποχρεωτική η χρήση του αντισυπτικού.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις