Σε 60 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας 92 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ενώ 68 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% υπήρχε υποκείμενο νόσημα.

Το τελευταίο 24ωρο, είχαμε 9 καταγεγραμμένους θανάτους και συνολικά 68 από την έναρξη της επιδημίας.

Ο μέσος όρος ηλικιών των νεκρών ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Οι 19 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1673. H πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας τόνισε ο λοιμωξιολόγος ενώ έκανε λόγο για ιό που διασπείρεται τόσο γρήγορα ώστε κανένα σύστημα υγείας, όσο εξελιγμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει τόσο εύκολα.

Παράλληλα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια τεστ στη χώρα και οι αρχές ετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα, εγκρίθηκε να λαμβάνουν προληπτική αγωγή προκειμένου να θωρακίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον οργανισμό τους.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην χρήση μασκών, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως δεν είναι απαραίτητο να φοριούνται σε ανοικτούς χώρους αλλά ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητη η χρήση τους σε κλειστούς, το επόμενο διάστημα..

Ο καθηγητής διευκρίνισε πως υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει ιός από φτέρνισμα άλλου ατόμου στο υλικό της μάσκας ή του μαντιλιού και να μεταδοθεί στον χρήστη της.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως στο φαινόμενο αυτό οφείλεται και η λεγόμενη αερογενής μετάδοση, την οποία διερευνούν επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Υπογράμμισε πως η αλλαγή του καιρού ευνοεί την διασπορά του κορωνοιού, όπως συμβαίνει σε κάθε αναπνευστικό ιό, εντούτοις δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν αναμένεται εν προκειμένω να δούμε αύξηση κρουσμάτων αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχουμε. Παράλληλα συνέστησε τακτικό αερισμό των χώρων, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα του κατά πόσο, σωματίδια του ιού διασπείρονται μέσω κλιματιστικών, αρκετά δύσκολο.

Επιπλέον τόνισε ότι ο ιός δεν γίνεται ανθεκτικότερος με την χρήση αντισηπτικών. Αναφερόμενος ειδικά σε απολυμαντικά προιόντα, εξήγησε πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μόνο σε ότι αφορά τη χρήση της χλωρίνης ενώ πρόσθεσε πως τυχόν είναι λογικό η συχνή χρήση αντισηπτικών να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση δερματίτιδας αλλά τίποτα άλλο που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περαιτέρω.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε την εξέλιξη της Ισπανίας»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας θέλησε να δώσει μία αισιόδοξη εκτίμηση καθώς ανέφερε ότι δεν βλέπει μία κατάσταση όπως στην Ισπανία να συμβαίνει στην χώρα μας. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό πάντα εξαρτάται από το εάν όλοι τηρούμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. 

Πηγή: skai.gr