Κορωνοϊός: Το τέλος στα πηγαδάκια- Τα αυστηρά μέτρα των take away καταστημάτων

Όχι μόνο θα αργήσει να ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε και σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες αργά το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από σήμερα στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου θα απαγορεύεται οι πελάτες των επιχειρήσεων εστίασης που περιμένουν να παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα (σύστημα take away δηλαδή) να παραμένουν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο ευθύνης της επιχείρηση αυτής.

Με άλλα λόγια, ακόμη και εάν ένα εστιατόριο διαθέτει αυλή και οι πελάτες περίμεναν έως χθες όρθιοι για να πάρουν το πακέτο με το έτοιμο φαγητό τώρα θα πρέπει να περιμένουν για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο, εκτός του χώρου ευθύνης της επιχείρησης.

Στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της «ανάγκης αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)».

Ουσιαστικά μπαίνει τέλος στα «πηγαδάκια» που σχηματίζονταν σε κάποιες περιπτώσεις μεταξύ των πελάτων με αφορμή ή ακόμη και με δικαιολογία ότι περιμένουν να πάρουν φαγητό ή κάποιο ρόφημα. Το μέτρο εφαρμόζεται πανελλαδικά, δηλαδή τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» περιοχές. Οι παραβάσεις τιμωρούνται για τη μεν επιχείρηση με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 3.000 ευρώ για τους δε πελάτες με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 300 ευρώ.

Στο μεταξύ χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ο οποίος είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, εκφράζοντας την ανησυχία ότι κινδυνεύουν με «λουκέτο» μία στις δύο επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, με τη μείωση μεσοσταθμικά να είναι 56,3%. Επιπλέον το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας.

Σε απόλυτα νούμερα, εκτιμάται ότι περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα).  

Δύο στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ).

Πηγή: MONEY REVIEW