Κορωνοϊός: Ταξίδεψαν για Θεσσαλονίκη οι 10 νοσηλεύτριες-εθελόντριες: «Ευχηθείτε μας καλή τύχη»

Κορωνοϊός: Ταξίδεψαν για Θεσσαλονίκη οι 10 νοσηλεύτριες-εθελόντριες: «Ευχηθείτε μας καλή τύχη»

Από το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου ξεκίνησαν το μεγάλο από άποψη προσφοράς ταξίδι τους στην Θεσσαλονίκη, οι νοσηλεύτριες που εθελοντικά σπεύδουν να βοηθήσουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην συμπρωτεύουσα. 

"Ευχηθείτε μας καλή τύχη. Και να προσέχετε", ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν, λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο. 

"Τα έχουμε βιώσει όλα ήδη.  Κλινικές, Covid, ΜΕΘ"

Η κα Ανθή Καρυοφύλλη, από το νοσοκομείο Χανίων πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας επειδή "είναι η καθημερινότητά μας αυτή. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη. Και πιστεύω πως εάν είχαν ανάγκη και τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη θα μας βοηθούσε και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα! Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας, στο νοσηλευτικό προσωπικό καταλαβαινόμαστε!".
Η κα Καρυοφύλλη δεν νιώθει κανένα φόβο: "Όλα καλά! Τα έχουμε βιώσει όλα ήδη.  Κλινικές, Covid, ΜΕΘ".

Η κ. Ανθή δηλώνει ότι δεν νιώθει φόβο

Η κα Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη έρχεται από το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Στην βόρεια Ελλάδα ταξιδεύει "με την αγάπη και την στήριξη των δικών μας ανθρώπων!". 
Εύχεται "να πάνε όλα καλά". Κι εκείνη, όπως και οι άλλες εθελόντριες, θεώρησε "καθήκον μας να πάμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας στην πάνω Ελλάδα". Έδειξε ανοιχτή να βοηθήσει και σε τοπικό επίπεδο, "όσο μπορούμε", ευχόμενη να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο και στην Κρήτη.

Την απόφαση την έλαβε αμέσως, "τη στιγμή που μας ρώτησαν, γιατί ξέρουμε ότι θα μπορούσε να είναι κι ένας δικός μας άνθρωπος και να θέλαμε κι εμείς αυτή τη βοήθεια! Γι' αυτό το πράγμα ορκιστήκαμε, εξάλλου, πριν από μερικά χρόνια". Αυτό που ζήτησε από τους συντοπίτες της Κρητικούς, είναι να τηρούν όλα τα μέτρα. "Να προσέχει ο ένας τον άλλο, για να μην φτάσουμε σε χειρότερα αποτελέσματα. Θα πρέπει να ακούν τους ειδικούς!".

Σε αντίθεση με την συνάδελφό της, η κα Αποκορωνιωτάκη αισθάνεται και φόβο και ανησυχία: "Αφήνουμε πίσω τις οικογένειές μας, αλλά πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε, οφείλουμε να το κάνουμε!".

Αυτό που κάνουμε οφείλουμε να το κάνουμε, λέει η κ Ευαγγελία

Δήλωσαν διαθεσιμότητα σε λιγότερο από 24 ώρες

"Ιδιαίτερα περήφανη" δήλωσε η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Λένα Μπορμπουδάκη, τονίζοντας ότι  "η Κρήτη είναι δίπλα στη Μακεδονία!".

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ επανέλαβε τα λόγια του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, για να πει με τη σειρά της: "Πλέον είμαστε μία υγειονομική Περιφέρεια! Τούτη την ώρα, δεν χωρούν επτά διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες! Είμαστε μία Υγειονομική Περιφέρεια που καλείται να στηρίξει όλους τους ανθρώπους της χώρας! Επομένως, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, δεν υπάρχει τόπος καταγωγής! Και είμαστε περήφανοι, γιατί για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο αναφέρουμε τόσους μήνες: το κρητικό φιλότιμο και η λεβεντιά, όπως ανέφερε ο Υπουργός, και η στήριξη των υγειονομικών στους συναδέλφους τους!".

Οι εθελόντριες σε λιγότερο από 24 ώρες δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους και την επιθυμία τους να φύγουν και να στηρίξουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, επικοινώνησε με την κ. Μπορμπουδάκη την Κυριακή. Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, εν συνεχεία, μίλησε με τους διοικητές των νοσοκομείων και τον υποδιοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και μέσα σε λίγες ώρες "αυτοί οι άνθρωποι με δύναμη ψυχής δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους", ανέφερε η κ. Μπορμπουδάκη.

Οι νοσηλεύτριες είναι από νοσοκομεία όλης της Κρήτης.

"Δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την κατάσταση της κρίσης" τόνισε με νόημα η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, "ωστόσο οφείλουμε να στηρίξουμε τους υγειονομικούς μας στη Θεσσαλονίκη" πρόσθεσε.

Η κ. Μπορμπουδάκη ανακοίνωσε ότι "τις επόμενες ημέρες κι άλλοι νοσηλευτές θα έρθουν και θα στηρίξουν την Υγειονομική μας Περιφέρεια, με νέες συνεργασίες κι άλλοι γιατροί, γιατί η μάχη συνεχίζεται".

Τα έξοδα για το ταξίδι αλληλεγγύης και προσφοράς των εθελοντριών "φυσικά και καλύπτονται από την Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης και από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης" διευκρίνισε η κ. Μπορμπουδάκη. "Δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση των παιδιών μας".

"Σύγχρονες ηρωΐδες" 

"Σύγχρονες ηρωίδες" χαρακτήρισε τις νοσηλεύτριες ο κ. Δημήτρης Αγαπίου, Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ:

"Για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται το κρητικό φιλότιμο, αναδεικνύεται το ελληνικό φιλότιμο. Οι νοσηλεύτριές μας, οι σύγχρονες ηρωίδες της εποχής που ζούμε, τηρώντας τον όρκο τους πιστά, αποφάσισαν να αναδείξουν πάνω από όλα την προτεραιότητα στην σημασία της ανθρώπινης ζωής!"

Οι νοσηλεύτριες θα μείνουν για 15 ημέρες στην Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε για τις γυναίκες αυτές ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

«Η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη, δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης στο πλάι των συναδέλφων τους στη Βόρεια Ελλάδα. Από αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο "Ιπποκράτειο". Και δεν είναι οι μόνες, καθώς όπως με πληροφορούν οι διοικητές των ΥΠΕ, από περιοχές που δεν πλήττονται τόσο πολύ, και άλλοι δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, για να βοηθήσουν. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη, είναι τα όσα αναφέρει το ethnos.gr για την ανάγκη που έκανε το διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, να τηλεφωνήσει στη συνάδελφό του στην Κρήτη, κ. Μπορμπουδάκη και να της πει «Λένα βοήθα…».

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε χώρους και κρεβάτια για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορvνοϊό και καταφέραμε να βρούμε και γιατρούς. Αυτό που χρειαζόμαστε πολύ επιτακτικά, είναι εξειδικευμένους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για τις ΜΕΘ, εργαζόμενους που να έχουν πείρα, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Έχουμε πολλούς εργαζόμενους σε καραντίνα και κάποιοι νοσούν. Πήρα τηλέφωνο στη διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην Κρήτη, τη Λένα Μπορμπουδάκη και της είπα ‘’βοήθα’’», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσαλικάκης.
Η ανταπόκριση της κ. Μπορμπουδάκη ήταν άμεση στην έκκληση για βοήθεια του συναδέλφου της. Την επόμενη κιόλας μέρα τον πήρε τηλέφωνο και του είπε, «σου στέλνω δέκα έμπειρες νοσηλεύτριες». 

Πηγή φώτο: Cretalive.gr

Πηγή: Cretalive.gr