Σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας και χαλάρωση των μέτρων

Σταθερή είναι η πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας ενώ την ίδια ώρα, οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού χαλάρωσαν.  
Οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν στη χώρα το Σάββατο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έφτασαν τις 15.305, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 463, ενώ ανακοινώθηκαν 77  θάνατοι. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με 5142 κρούσματα να εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 1559 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 532.

Με τη φράση, η απόφαση για τη χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε ότι  όλοι είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο. «Δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά. Σκιαγραφώντας, το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ελήφθη η απόφαση για  χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε ότι το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. κινείται με γνώμονα ότι  οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου ανάλογα με την πίεση στα συστήματα Υγείας.

Και οι επιστήμονες από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι ναι μεν, η πανδημία υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα στέλνουν σαφές μήνυμα ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών δεν σημαίνει και το τέλος της πανδημίας. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό. 

Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το Σάββατο το πρωί, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ιός μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις και πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε τελειώσει τον ιό και αυτός δεν έχει τελειώσει.
«Ας είμαστε προσεκτικοί. Εγώ περιμένω μια ακόμα έκπληξη από τον ιό, μια νέα μετάλλαξη μέχρι το καλοκαίρι, που ελπίζουμε να είναι η τελευταία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. 
Ωστόσο, σημείωσε ότι η κοινωνία έχει πλέον τα όπλα να αντιμετωπίσει τον ιό και να επιστρέψει στην κανονικότητα. 

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, ο καθηγητής τόνισε ότι το σενάριο να τις πετάξουμε το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο σε εσωτερικούς χώρους θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμα. 

Σε κάθε περίπτωση, το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε με άρση της απαγόρευσης της διασκέδασης για ορθίους, καθώς επίσης  και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Υπό το πρίσμα αυτό, από το πρωί του Σαββάτου επιτρέπονται όρθιοι στη διασκέδαση και την εστίαση, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50%, τα συνέδρια στο 100% με εμβολιασμένους και καθήμενους, ενώ  η τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πέφτει στο 20%.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, επιτρέπονται πλέον οι μονοήμερες εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές, ενώ από την  1η Μαρτίου θα μπορούν να γίνονται και σχολικές εκδρομές με διανυκτέρευση. 

Αναφορικά με  τους ανεμβολίαστους, ωστόσο, ισχύουν οι προηγούμενες απαγορεύσεις.

Υποχρεωτική παραμένει η διπλή μάσκα ή η μάσκα υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η χρήση μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.
 

Πηγή: skai.gr