Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Σκέψεις γενικού lockdown από επιστήμονες – Η κυβέρνηση αρνείται το σενάριο

Σκέψεις για γενικό απαγορευτικό σε περίπτωση που η πίεση στο σύστημα υγείας κλιμακωθεί κάνουν επιστήμονες, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν τίθεται ζήτημα lockdown προαναγγέλλοντας πάντως επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε  τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Μιλώντας πάντως στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης  διεβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν γενικά ή τοπικά απαγορευτικά και ότι τα όποια μετρά λαμβάνονται θα αφορούν την κινητικότητα όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ αντίθετα στην Αττική υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική που έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχει λιγότερες νοσηλείες. 

Μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους δεν συζητείται, ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απορρίπτοντας εκ νέου κάθε σενάριο γενικευμένου απαγορευτικού. 

«Προφανώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα των μέτρων πόσο καλά θα πάνε» διευκρίνισε ο υπουργός. Ο κ. Βορίδης δήλωσε επίσης πως είναι πρόωρο να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα στην εστίαση και τα σουπερμάρκετ. 

Πηγή: skai.gr