Πλεύρης: Επικίνδυνη η μετάλλαξη Όμικρον- Παραμένουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Η «Όμικρον» είναι μία μετάλλαξη η οποία είναι επικίνδυνη, σοβαρή, δεν μιλάμε για απλή γρίπη, όμως δεν έχει τη νοσηρότητα που είχαν οι προηγούμενες παραλλαγές είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Αυτό μας δίνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με τη διάθεση αντιικών φαρμάκων. Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά γίνεται μία συνολική προετοιμασία, καθώς ο κορωνοϊός, από τον Σεπτέμβριο και μετά, μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά».

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι παραμένουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους. «Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι.

Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Θ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Δύο είναι τα σενάρια είπε: «Ή ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν, επομένως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Η εισήγηση που έχω κάνει ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση- γιατί εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής- είναι ότι ασχέτως της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν και όποιος δεν εμβολιάζεται να μη μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ».

Τέλος, αποκάλυψε πως το υπουργείο επανεξετάζει τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ με στόχο την κάλυψη κενών και την παροχή επιπλέον δυνατοτήτων στους γιατρούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δυο θέματα θα τύχουν συζήτησης με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τα συνδικαλιστικά όργανα των Νοσοκομειακών Ιατρών:

Το πρώτο είναι ότι θέλουμε, πλέον θεσμοθετημένα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή part-time. Δηλαδή, όπου το ΕΣΥ έχει κενά τα οποία δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται οι θέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.

Το δεύτερο θέμα είναι κατά πόσο οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να έχουν και ιδιωτική ενασχόληση. Σε πρώτη φάση, αυτό που εξετάζουμε δεν είναι η απελευθέρωση των σχέσεων. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα απογευματινά χειρουργεία, που έχουν θεσμοθετηθεί και δεν λειτουργούν, να λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Δεν θα επιτρέπουμε στο γιατρό να πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική. Όλα αυτά θα συζητηθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ