Κορωνοϊός: Οι 4 τρόποι για να κλείσετε ραντεβού για το εμβόλιο- Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Της Γωγώς Κατσέλη

Σε λειτουργία έχει τεθεί από χθες το απόγευμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τους πολίτες που επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Σε αυτή τη φάση, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή μόνο για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, ο εμβολιασμός των οποίων ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη κατηγορία είναι οι άνω των 80 ετών. Για όσους δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες ή δεν έχουν κάποιο πρόσωπο στο συγγενικό τους περιβάλλον που να μπορεί να το κάνει, μπορούν να επισκεφθούν ΚΕΠ ή φαρμακείο για την εξυπηρέτησή τους, έχοντας μαζί τους μόνο το ΑΜΚΑ και την ταυτότητά τους.

Μάλιστα, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ειδικά για τα ΚΕΠ υπάρχει μέριμνα για τρίτο πρόσωπο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος εμβολιαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στο σημείο.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, περίπου 50.000 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών, θα λάβουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο κινητό τους από τον πενταψήφιο 13034, στο οποίο θα αναγράφεται το προγραμματισμένο ραντεβού τους. Στο ίδιο SMS θα αναγράφεται κι ένας κωδικός. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν σε αυτή την περίπτωση είναι να στείλουν τον κωδικό στο 13034 κι έτσι «κλείνουν» αυτόματα το ραντεβού τους.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι το ραντεβού μπορεί να αλλάξει για μία και μόνο φορά, μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό. 

Τα βήματα 

Αρχικά οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν αν ανήκουν σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους παρακάτω τρόπους:

- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.

-Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) με τη μορφή ΑΜΚΑ (κενό) Επώνυμο στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034. Άμεσα, λαμβάνουν απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση λαμβάνουν ενημέρωση ότι δεν έχουν ακόμη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού.

Προγραμματισμός ραντεβού

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

1ος τρόπος: Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.

Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού θα λάβουν γραπτό μήνυμα από το 13034 σχετικά με το προ-κρατημένο ραντεβού τους. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται. Στη συνέχεια, λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προ- κρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

2ος τρόπος: Απευθείας από τους Πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Έτσι, συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Μάλιστα, μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις

Κατόπιν επιτυχούς σύνδεσης, οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν τα παρακάτω βήματα για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους:

· Αρχικά, προγραμματίζουν το ραντεβού για την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

· Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (δεύτερη δόση του εμβολίου)

· Οι πολίτες ελέγχουν τα στοιχεία του ραντεβού, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσουν εντός δύο (2) λεπτών

· Τέλος, αποθηκεύουν/ εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code

3ος τρόπος: Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.

4ος τρόπος: Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο.

Τροποποίηση ραντεβού

Οι πολίτες μπορούν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν το ραντεβού τους, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

► Αλλαγή/ ακύρωση μπορεί να γίνει έως και τρείς ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία

► Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ ακυρώσουν το ραντεβού τους μία φορά μόνο

► Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες 30 ημέρεs

Υπενθύμιση ραντεβού εμβολιασμού

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον

Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουν άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού.

Οι πολίτες θα λάβουν τρία αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής:

• 3 ημέρες πριν από το ραντεβού

• 1 ημέρα πριν από το ραντεβού

• στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού

Ακούστε τί δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 σχετικά με τη διαδικασία των ραντεβού ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.  

 

 

 

Πηγή: skai.gr