Κορωνοϊός - Κυπριακή έρευνα: Τα δεδομένα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της πανδημίας (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μελέτη του Δημήτρη Δρικάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πότε και πού θα χτυπήσει ένα νέο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι ειδικοί μέχρι τώρα λάμβαναν υπόψη για τα προγνωστικά τους μοντέλα μόνο τους παράγοντες της μετάδοσης και της ίασης. Αλλά με την εισαγωγή των δεδομένων της υγρασίας και της θερμοκρασίας, οι ερευνητές στην Κύπρο θεωρούν ότι θα μπορέσουν να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις.

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι δύο κύματα πανδημίας ανά έτος είναι αναπόφευκτα επειδή συνδέονται άμεσα με αυτό που ονομάζουμε εποχικότητα», καταδεικνύει η έρευνα.

Ο Δημήτρης Δρικάκης και ο Talib Dbouk δημιούργησαν ένα μοντέλο που μπορεί να υπολογίσει τις διαφοροποιήσεις του καιρού και τη συμπεριφορά του ιού. Το επονομαζόμενο AIR (Airborne Infection Rate) εντοπίζει και επικεντρώνεται στη συγκέντρωση σωματιδίων κορωνοϊού κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τον δείκτη AIR σε δεδομένα για τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2020 στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Ρίο ντε Τζανέιρο και κατάφεραν να προβλέψουν το δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19 σε αυτές τις πόλεις.

«Τα επιδημικά μοντέλα πρέπει να ενσωματώνουν τις κλιματικές αλλαγές μέσω του δείκτη AIR», τονίζει ο Δημήτρης Δρικάκης και προσθέτει: «Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση είναι αποτελεσματικές, αλλά δεν είναι αρκετές για την εξάλειψη του παθογόνου».

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι αποφάσεις των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για την εφαρμογή του lockdown δεν πρέπει να βασίζονται μόνο σε δεδομένα που σχετίζονται με τα περιοριστικά μέτρα και τα χαρακτηριστικά του ιού, αφού παίζουν ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

«Σε πανδημίες, όπου ο μαζικός και αποτελεσματικός εμβολιασμός δεν είναι διαθέσιμος, ο κυβερνητικός προγραμματισμός θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος λαμβάνοντας υπόψη τα καιρικά φαινόμενα με σχετικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», προσθέτει ο Dbouk.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Physics of Fluids», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το δεύτερο πανδημικό κύμα ήταν διαφορετικό στις χώρες που βρίσκονταν στο βόρειο Ισημερινό και σε αυτές που βρίσκονταν στο νότιο Ισημερινό.

Με βάση το μοντέλο των επιστημόνων προκύπτει ότι, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και η υγρασία μειώνεται, ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος.
 

Πηγή: sigmalive.com