Επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας - Ρεκόρ θανάτων τον Ιανουάριο

Με «μαύρο» απολογισμό σε ό,τι αφορά τα θύματα, αλλά και με τους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας να παραμένουν ψηλά έκλεισε ο Ιανουάριος. Μόνο στη διάρκεια του προηγούμενους εικοσιτετράωρου χάθηκαν 119 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό τον πρώτο μήνα του 2022 στους 2.710 και τον γενικό σύνολο στους 23.500 θανάτους. 
Από χθες πάντως, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει με τη μουσική να επιστρέφει και το ωράριο σε εστίαση και ψυχαγωγία να απελευθερώνεται. Μάλιστα, όπως είπε στον Σκάι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η κατεύθυνση στις χώρες της ΕΕ είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν κι άλλο. Πάντως, όπως καταγράφηκε στη δημοσκόπηση του Σκάι η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των πολιτών που σε ποσοστό 62% απαντούν όχι στο ενδεχόμενο αυτό. 

Πέρα από τον εφιαλτικό αριθμό των θανάτων που ανακοινώθηκαν χθες, πολύ ψηλά παρέμειναν και τα κρούσματα του κορωνοϊού (στις 19.731), ενώ 576 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει επίσης σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ένα στα τέσσερα κρούσματα εντοπίσθηκαν στην Αττική. 
Χθες, όμως, εντοπίσθηκαν και δύο νέα κρούσματα της Όμικρον 2, της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον. Θετικοί στην Όμικρον 2 βρέθηκαν μια υγειονομικός στο Ηράκλειο που σχετίζεται με ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία και ένας ακόμη άνθρωπος στη Σητεία που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δεν είχε ταξιδέψει ούτε έχει έρθει σε επαφή από όσο γνωρίζει με άνθρωπο που έχει ταξιδέψει. Και οι δύο πάντως, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. 
Σημειώνεται πως η γονιδιωματική ανάλυση έγινε στο εργαστήριο κλινικής ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Μιλώντας χθες στον Σκάι, και δείχνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι αντίληψη όλων των υπουργών Υγείας της ΕΕ είναι ότι θα πρέπει πλέον να οδηγούμαστε σε πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων. Όπως επισήμανε, «τα μέτρα θα είναι πλέον στα απαραίτητα, δεδομένου ότι η νέα μετάλλαξη (Όμικρον) δεν είναι ανησυχητική μετάλλαξη, δεν είναι απλό κρυολόγημα, αλλά επειδή η νοσηρότητά της έχει αλλά χαρακτηριστικά, πιο ήπια από τη Δέλτα, και κυρίως, η μεταδοτικότητα της είναι σε τέτοιο βαθμό, που ό,τι μέτρα και να πάρεις είναι αρκετά δύσκολο να περιορίσεις τη μετάδοση και δεδομένου ότι υπάρχει πια υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και η Ελλάδα είναι πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η κατεύθυνση είναι η αποκλιμάκωση των μέτρων».

«Η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή, αυτά που έχουν παραμείνει ουσιαστικά είναι το κομμάτι των γηπέδων, που σιγά σιγά επανεξετάζουμε, και η όρθια διασκέδαση. Αυτά τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα την εβδομάδα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων» εξήγησε. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr