Κορωνοϊός: Έως μέσα Αυγούστου η κορύφωση - Τοπικές παρεμβάσεις όπου χρειαστεί

Στα μέσα Αυγούστου αναμένουν οι επιστήμονες την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος, με εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων τα 3.400 κρούσματα ενώ παράλληλα όλες οι προσπάθειες επικεντρώνουν στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Τοπικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εξάρσεων

Παράλληλα μια σειρά νησιωτικών περιοχών ανησυχούν τους ειδικούς καθώς εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφαρμογή μέτρων «τύπου Μυκόνου» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Ειδικότερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο υπουργικό συμβούλιο κατά την οποία χαρακτήρισε συλλογικό καθήκον τον εμβολιασμό.

«Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμβολιαστείτε έστω με μια δόση πριν τις διακοπές

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους τους οποίους και κάλεσε να εμβολιαστούν «έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στους πολίτες άνω των 55 ετών προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Το 55% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Το τελευταίο 24ωρο, χορηγήθηκαν στη χώρα μας περίπου 75.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 55% επί του συνόλου των ενηλίκων στη χώρα μας ενώ η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η 75 - 79 ετών.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών.

Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet των γονέων ή στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία, και τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους. 

Το ξέσπασμα Θεμιστοκλέους – Θεοδωρίδου για τους αρνητές γιατρούς

Την οργή τους για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους αρνητές γιατρούς εξέφρασαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Μάριος Θεμιστοκλέους γγ του υπουργείου Υγείας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου στο ερώτημα τι μήνυμα θα έστελνε στους ανεμβολίαστους πολίτες απάντησε ότι δεμ θα έλεγε τίποτα "γιατί δεν έχουν αυτιά να ακούσουν".   Τους παρομοίασε με "εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων" και σημείωσε ότι το εάν θα έχουν συνέπειες από τις συγκεντρώσεις που κάνουν,  ορισμένοι θα το κατανοήσουν όταν βρεθούν στο νοσοκομείο.

«Τσαρλατάνους» χαρακτήρισε τους αντιεμβολιαστές γιατρούς ο κ. Θεμιστοκλέους θυμίζοντας ότι ο υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. "Οι γιατροί που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης πρέπει να τιμωρηθούν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr