Κορωνοϊός : Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος- Τι ισχύει για δημοσίους υπαλλήλους

Ειδική άδεια σε όλους τους εργαζομένους που έχουν ειδικές παθήσεις προανήγγειλε εξηγώντας παράλληλα πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο εν μέσω της επιδημίας κορωνοιού στη χώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη τύπου μέσω διαδικτύου.

Περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και ο αριθμός αυξάνεται, ανέφερε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ακόμη πως εντός της ημέρας θα δημοσιευτεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ειδική άδεια απουσίας στο δημόσιο.

Η άδεια αφορά όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα (αρρύθμιστο διαβήτη, καρκίνο, ΧΑΠ κ.α.) ή είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Οι δήμοι έχουν δικαίωμα να προσλάβουν κατά παρέκκλιση υπαλλήλους για τέσσερις μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, τόνισε εκτός των άλλων ο  κ. Θεοδωρικάκος και δεσμεύτηκε ότι έχει εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και για αυτό το σκοπό έχει δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε, εφόσον χρειαστεί να μπορεί να λειτουργήσει με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, πρόσθεσε.

Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε: 

Οι προθεσμίες του δημοσίου όπως οι διοικητικές προσφυγές μετατίθενται κατά 2 μήνες.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου με τις υπηρεσίες και μόνο κατόπιν ραντεβού να προσέρχονται αυτοπροσώπως εφόσον κρίνεται απαραίτητο
Ενισχύεται το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι με τους εργαζόμενους από τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που έχουν κλείσει
Η καθαριότητα στους δήμους θα πρέπει να πραγματοποιείται σε δύο βάρδιες 

Επιπλέον δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις για προμήθειες για την προστασία από τον κοροναϊό.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε τέλος ο υπουργός.

Πηγή: skai.gr