Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα από σήμερα -Έλεγχοι και πρόστιμα -Τι ισχύει - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που αφορά την εφαρμογή των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό τα οποία και θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου, όπως ανανακοίνωσε χθες ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Με βάση τα νέα μέτρα προβλέπονται τα εξής:

  • Η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.
  • Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες (ΚΝ95) είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.
  • Όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει - μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.
  • Ισχυρή σύσταση κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπως είπε θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ

Σαρωτικοί έλεγχοι άρχισαν από σήμερα από την αστυνομία, για την εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών». Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε μέρα και καθ' όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Οι μάσκες, πάντως, είναι το κύριο μέτρο που θα ελέγχουν οι αστυνομικοί, καθώς από αύριο επιβάλλονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως αγορές, ΚΤΕΛ, σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.

Πρόστιμο για μη χρήση μάσκας

Πρόστιμα από 150 ευρώ και πάνω θα πληρώνει όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες οδηγίες και δεν τηρεί τα μέτρα. Συγκεκριμένα, όποιος δεν φορά μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θα έρχεται αντιμέτωπος με 300 ευρώ πρόστιμο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Το πρόστιμο των 300 ευρώ ισχύει και για τα ΜΜΜ, ωστόσο στα ταξί (ΕΔΧ) ισχύει 150 ευρώ πρόστιμο κατά περίπτωση.

Από τις  06:00 το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Επιβάλλεται η διπλή μάσκα ή η ενισχυμένη μάσκα (ΚΝ95) στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ: «Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων, καθώς και τους λοιπούς κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλεται και στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο για κάθε παράβαση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας των εργαζομένων, με αιτιολογημένη
πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ».

Ειδικά, στα νοσοκομεία τα πρόστιμα ξεκινούν από 300 ευρώ.

Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική απειλή. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν ο παραβάτης δεν αποπληρώσει το πρόστιμο, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

Πηγή: skai.gr