Κλείσιμο

Τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60

Τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών πολίτες αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών. Η δεύτερη αναμνηστική δόση συστήνεται να γίνει μετά από τέσσερις μήνες από την πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση).

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών, με ανοσοκαταστολή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Όσον αφορά παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η ίδια έκανε λόγο για διεύρυνση του διαστήματος εμβολιασμού με 8 εβδομάδες μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer. 

Παράλληλα, ανέφερε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζήτησε σήμερα διεξοδικά για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης.

Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου:

•    Το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
•    Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως:

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου»

«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού -πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση- σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η ίδια επισήμανε πως η αναμνηστική δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως εξακολουθεί να παρατηρείται διεθνώς αυξημένος ρυθμός μολύνσεων, αλλά με σαφώς μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Η  ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους είναι σε εξέλιξη. 

Σημειώνεται ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην χώρα μας είναι 18.988. Oι νεκροί ανήλθαν σε 70 ενώ στους 358 υπολογίζονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Την Πέμπτη 7/4 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού 4η δόσης για τους 80 ετών και άνω

Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού για πραγματοποιήση τέταρτης δόσης για τους 80 ετών και άνω διευκρίνε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημία από το Υπουργείο Υγείας.

Η 4η δόση συστήνεται να γίνει σε ηλικίες άνω των 60 ετών ενώ η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού θα γίνει σταδιακά καθώς ανά εβδομάδα θα ανοίγει η πλατφόρμα ανα δεκαετίας ηλικίας με την αρχή να γίνεται για τους 80 ετών και άνω.

Σε σχέση με τα πιστοποιητικά χθες είχαμε υπουργική απόφαση η οποία συνοψίζεται στο ό,τι μετά την δεύτερη δόση το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 9 μήνες και το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μηνών, υπενθύμισε

Πηγή: skai.gr