Κορωνοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ - «Καμπανάκι» επιστημόνων για τον χειμώνα

Προειδοποιήσεις ενόψει του χειμώνα απευθύνουν οι επιστήμονες καθώς ο κορωνοϊός «πιέζει» για μια ακόμα φορά τα νοσοκομεία της χώρας.

Με την επιστροφή από τις διακοπές, επιστρέφει και ο Covid δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Μάτα Τσικρικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Γιάννη Κολοκυθά.

Μετά τη χαλάρωση των διακοπών πρόσθεσε, ακολουθεί ο Σεπτέμβριος, ένας μήνας υπερδραστήριος και εάν δεν επιτευχθεί ο απαιτούμενος εμβολιαστικός ρυθμός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, τόνισε η κ. Τσικρικά.

Πρόσθεσε ότι νοσηλεύονται όλο και πιο νέοι άνθρωποι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία ακόμα και 16χρονοι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ υπάρχουν τριαντάρηδες διασωληνωμένοι.

Εξέφρασε τη θλίψη των υγειονομικών για το γεγονός ότι το ΕΣΥ ασχολείται με ένα και μόνο νόσημα με συνέπεια να στερούνται ποιοτικών υπηρεσιών υγείας ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Είναι κρίμα να μένουμε εγκλωβισμένοι γύρω από τον κορωνοϊό ενώ έχουμε το όπλο του εμβολιασμού, σχολίασε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων.

Παγώνη: Στο 68% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid – Έχουμε πρόβλημα

Στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, η κ. Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Καπραβέλος: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας». 

Στην ίδια εκπομπή μιλώντας ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.

«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Πηγή: skai.gr