Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Ανήσυχοι αλλά ψύχραιμοι οι ειδικοί - Η πρόταση για μάσκες παντού

Ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας που παραμένει υψηλός.

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 259 κρούσματα εκ των οποίων τα 107 στην Αττική, ενώ 35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Πάντως για το διάστημα 20-26 Αυγούστου, εκτιμάται ότι ο δείκτης Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85.

«Πιστεύω ότι η ευφυΐα των Ελλήνων θα μας κάνει να πράξουμε τα σωστά και να ανατρέψουμε την εικόνα που βλέπουμε τώρα,  η οποία αν σκεφτούμε ότι αντιστοιχεί σε έναν πολλαπλάσιο αριθμό τεστ από τα όσα γινόντουσαν την άνοιξη, είναι αναστρέψιμη», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε επίσης ότι δεν είναι καλές οι προοπτικές της εποχής καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και το χειμώνα οπότε ξεκινούν και άλλες νόσοι, όπως η εποχική γρίπη. «Θα πρέπει όλοι να υπερβάλλουμε εαυτόν για να ξαναπετύχουμε ό,τι πετύχαμε την άνοιξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καθώς επιστρέφουν και οι τελευταίοι πολίτες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή και τους προειδοποιούν να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους πολίτες.

Παράλληλα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τεστ που διενεργούνται. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχουν εξεταστεί 100.000 δείγματα.

«Έχουμε εξετάσει 100.000 δείγματα ξεπεράσαμε τον εαυτό  μας και βλέπουμε δυστυχώς να αυξάνουν τα περιστατικά, το βλέπουμε καθημερινά. Ας ελπίζουμε να μην ανέβουν περισσότερο και να αρχίσουν να μειώνονται. Τώρα είμαστε σε αυξανόμενη πορεία», τόνισε η Άννα Παπά καθηγήτρια μικροβιολογίας στο ΑΠΘ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εισήγηση για να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, κατέθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.

Πηγή: skai.gr