Κορωνοϊός: 1 χρόνος πανδημίας στην Ελλάδα: H ασθενής «μηδέν» μιλά στον ΣΚΑΪ (vid)

Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοιού στη χώρα μας.

Παρακολουθούσαμε όλοι με αγωνία τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο όταν μία μέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, με "ασθενή 0" μια 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που είχε μόλις επιστρέψει από την πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και στην Ελλάδα, η 38χρονη που γύρισε από το Μιλάνο νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου, η ασθενής – μηδέν όπως λέγεται, εξιστορεί στον ΣΚΑΙ και τον Μίλτο Σακελλάρη, την περιπέτεια που έζησε τέτοια μέρα – το 2020...

«Ένα από τα βασικά συναισθήματα που με κυρίευσαν ήταν ο φόβος. Όλο αυτό το άγνωστο που υπήρχε, που έβλεπα και στα μάτια των γιατρών. Ηταν κάτι που με έκανε να φοβάμαι κ να αγχωθώ ιδιαίτερα με όλο αυτό που συνέβαινε. Κανείς δεν ήξερε την εξέλιξη του ιού οπότε φοβήθηκα. Όταν νοσηλεύτηκα μέσα στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης, η επαφή μου με τους γιατρούς ήταν ελάχιστη μπαίναν λίγα λεπτά τη μέρα, η βασικότερη επαφή γινόταν μέσω τηλεφώνου»

Επί 16 ημέρες νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ με όλη την Ελλάδα να αγωνιά για την εξέλιξη της υγείας της.

Ευτυχώς τα συμπτώματά της ήταν ήπια. Αυτό που την τρόμαζε όμως ήταν πως στον ίδιο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ήταν και ο 9χρονος γιος της, επίσης φορέας του ιού.

"Είχαμε ακολουθήσει όλοι μια κοινή γραμμή και είχαμε πει πως να μην του αναφέρουμε ποτέ τη λέξη κορωνοϊός γιατί δεν θέλαμε να φοβηθεί ο ίδιος για την υγεία του, οπότε παρέμενε εκεί και περίμενε να βγούμε μαζί...Ένα χρόνο μετά μπορώ να πω ότι κάποια πράγματα τα έχω αφήσει πίσω, και κρατάω μόνο τα θετικά απ' όλα όσα συνέβησαν – σίγουρα με έκανε πιο δυνατή, κ έχω αναθεωρήσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων."

Μετά τη Δήμητρα Βουλγαρίδου, καταγράφεται με κορωνοϊό μία ομάδα προσκυνητών στους Αγίους Τόπους...

Σε λιγότερο από ένα μήνα, η χώρα μπαίνει σε σκληρό lockdown.

Από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου, θα ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας. Γιορτάζουμε το Πάσχα στα μπαλκόνια. Το καλοκαίρι περνά χωρίς να πιέζεται το Σύστημα Υγείας.

Το 2ο κύμα όμως, χτυπά ανελέητα τη Θεσσαλονίκη... Στις ΜΕΘ ,της βόρειας Ελλάδας καλύπτονται όλα τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. 

«Δεν υπάρχει δυστυχώς διάκριση, αφορά όλες τις ηλικίες... Έχουμε κ νεογνό 2-3 ημερών έχει ασθενήσει» ανέφερε στις 24/11/2020, ο γιατρός του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαστεργίου.

Το νέο έτος, μας βρίσκει με μια ζωή... ακορντεόν.

Τα σχολεία και η αγορά ανοιγοκλείνουν, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Η πρώτη αχτίδα φωτός ωστόσο, ξεπροβάλλει με τους πρώτους εμβολιασμούς.

«Δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων, αυτό το χρονικό διάστημα, πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί», αναφέρει στις 27/12/2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η επέτειος ενός χρόνου πανδημίας στη χώρα μας μας βρίσκει με 188 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, 6.439 θανάτους αλλά και πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν εμβολιαστεί, έστω με 1 δόση.

Όπως λέει και η Δήμητρα Βουλγαρίδου, το εμβόλιο είναι η μόνη λύση, για να μην έχουμε άλλη επέτειο κορωνοϊού.

«Έχω εμπιστοσύνη στην επιστήμη, κ πιστεύω ότι το εμβόλιο θα είναι ένα μεγάλο όπλο όσον αφορά στην επιστροφή μας στην κανονικότητα. Οπότε φυσικά κ θα εμβολιαστώ όπως όλοι οι υπόλοιποι» δηλώνει.

Πηγή: skai.gr