Κόμμα για τα Ζώα: Πρόσκληση για αλλαγή η σημερινή ημέρα

Της Σταματίνας Σταματάκου

Η 4η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε όλα τα ζώα και τα δικαιώματά τους. Όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς αλλά και στα άγρια ζώα και τα ζώα παραγωγής, ζώα που βιώνουν συχνά τα πιο φρικτά βασανιστήρια. Στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο είναι γεγονός η δημιουργία του Κόμματος για τα Ζώα, είναι η πρώτη παράταξη πολιτικής φιλοζωίας στην Ελλάδα.  

Το Κόμμα για τα Ζώα εξέδωσε ανακοίνωση για τη σημερινή ημέρα κάνοντας «πρόσκληση για αλλαγή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στα ζώα. Αυτό όμως ακούγεται υποκριτικό στον κόσμο μας. Σήμερα, για να τραφούν οι άνθρωποι σκοτώνουμε εβδομήντα δισεκατομμύρια ζώα στεριάς τον χρόνο (πάνω από ένα τρισεκατομμύριο εάν υπολογίσουμε τα θαλασσινά). Για να παράγουμε ζωοτροφές και για να βρούμε βοσκοτόπια εισβάλλουμε και ισοπεδώνουμε τους βιοτόπους της άγριας ζωής εξαφανίζοντας τα είδη με ρυθμό ταχύτερο εδώ και... 66 εκατομμύρια χρόνια.

Από τη μια, οι σύγχρονοι άνθρωποι συμπονούμε τα ζώα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Η επιστήμη αποδεικνύει πως όλα τα ζώα είναι συναισθανόμενα πλάσματα. Η νομοθετική εξουσία τους αποδίδει δικαιώματα και νομική προστασία.

Την ίδια όμως στιγμή, εξαφανίζουμε ταχύτατα, βάναυσα, μαζικά και συστηματικά τους όρους επιβίωσης των ζώων, της φύσης και εντέλει των ανθρώπων, αρνούμενοι να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, που τρεφόμαστε, που παράγουμε κ.ο.κ.
Εάν τα ζώα έχουν δικαιώματα, εάν αγαπούμε τη φύση, εάν νιώθουμε κάποια ευθύνη για το μέλλον που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, οφείλουμε να αλλάξουμε.

Διέξοδος είναι μόνο η φυτοφαγική μετάβαση, η απελευθέρωση των ζώων, ο οικολογικός μετασχηματισμός. Η Ημέρα των Ζώων είτε θα είναι πρόσκληση να πορευτούμε ως κοινωνίες σε αυτόν τον δρόμο, είτε δεν είναι τίποτα

Πηγή: skai.gr