Κλήσεις με κατηγορία κακουργηματικής απιστίας σε 9 στελέχη των ΕΑΣ

Κλήσεις προς εννέα άτομα με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου απέστειλε ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται για την υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Πρόκειται για την έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι της εταιρίας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι κατηγορούμενοι που θα περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι πρώην μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των ΕΑΣ μέχρι το 2006.

Ο αριθμός των κατηγορουμένων αναμένεται πάντως να αυξηθεί σημαντικά και θα ξεπεράσει τους 20, αν και στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται συνολικά 19.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημία που προκλήθηκε φέρεται να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ.

Φέρονται επίσης να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός