Κιβωτός του Κόσμου: Η πρώτη ανακοίνωση του νέου ΔΣ - Διεθνής εταιρεία ορκωτών λογιστών και δικηγορικό γραφείο για τον έλεγχο της δομής

Αποκαλυπτική είναι μαρτυρία στον ΣΚΑΪ που αναφέρει ότι είχαν καταγγείλει από το 2015 τα περιστατικά βίας - Νωρίτερα, υπήρξε παρέμβαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος - «Ανοίγουν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας 

Την πρώτη του ανακοίνωση εξέδωσε το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ως πρώτο μέλημα η προστασία των παιδιών και ότι η Κιβωτός θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.

Η ανακοίνωση:

Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.

Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.

Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα το νέο Διοικητικό συμβούλιο της δομής, το οποίο στο εξής θα απαρτίζεται από ανθρώπους εξειδικευμενους στην προστασία των παιδιών. Κι ενώ οι καταγγελίες ανά την Eλλάδα πολλαπλασιάζονται, ορκωτοί ελεγκτες θα κάνουν φύλλο και φτερό και τα οικονομικά της οργάνωσης.

Επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου ορίστηκε η οικονομολόγος και Πρόεδρος της Ένωσης "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ" Αλεξάνδρα Μαρτίνου ενώ στο ΔΣ συμμετέχουν ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και άτομα με μεγάλη εμπερία σε αντίστοιχους φορείς. 

«Πήραμε την πολιτική πρωτοβουλία, ακόμα κι αν πολεμηθήκαμε, και με μια διάταξη που περάσαμε τον Απρίλιο μπορούμε να αλλάξουμε το ΔΣ. Αλλιώς θα κάναμε χρόνια, θα κρατούσε χρόνια η ιστορία αυτή», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών ελέγχονται ήδη από την Εισαγγελία Ανηλίκων, καθώς έχουν εντοπιστεί και καλούνται ως μάρτυρες εθελοντές που προσέφεραν υπηρεσίες στη δομή, εργαζόμενοι σε αυτήν, αλλά και εκπαιδευτές.

Η μία μαρτυρία φέρνει την άλλη, με πρώην τρόφιμους ή συγγενείς τους να καταγγελλουν ακραία περιστατικά κακοποίησης. Καποιες νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί ενώ έγγραφο ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι στην Κιβωτό του Κόσμου ήταν ενήμεροι για καταγγελίες κακοποίησης από το καλοκαίρι του 2022. Συγκεριμένα, στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο και παρά τις έγγραφες καταγγελίες ο πατέρας Αντώνιος μέχρι και προχθές δήλωνε άγνοια για τα πάντα. 

Αποκαλυπτική μαρτυρία στον ΣΚΑΪ: Είχαν καταγγείλει από το 2015 τα περιστατικά 

Ανθρώποι που όπως φαίνεται είχαν είτε υποψίες είτε γνώση για όσα συνέβαιναν στη δομή να παίρνουν πλέον το θάρρος τους και μιλάνε. Όπως πρώην εργαζόμενη στη δομή η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΙ αποκαλύπτεί ότι ήδη από το 2015 είχε κάνει καταγγελίες τόσο για κακοδιαχείρηση όσο και για βίαιη μεταχείριση παιδιών. Το αποτέλεσμα όπως λέει ήταν η ίδια να απολυθεί και η υπόθεση παρότι έφτασε στη δικαιοσύνη να αποσιωπηθεί. 

«Είχα δει παιδαγωγό- τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε , να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 χρονών. Το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει, και επίσης ήταν ένα περιστατικό σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ, ο αγκώνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα, απ' ό,τι μου είπε γιατρός που το  είδε την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο» δηλώνει η ίδια και προσθέτει:

«Εγώ ενημέρωσα αμέσως τη διευθύντρια, πιστεύοντας ότι κάτι θα γίνει, Δηλαδή, πήγα και είπα αμέσως στη διευθύντρια της δομής ότι ο τάδε παιδαγωγός χτύπησε το τάδε παιδί ή ότι ο αγκώνας του βρέφους βρέθηκε τραυματισμένος. Η διευθύντρια δεν έκανε τίποτα. Δεν άλλαξε κανέναν από τη θέση του, δεν απέλυσε τον παιδαγωγό όπως έπρεπε».

Προσπάθησε να ενημερώσει και τον πατέρα Αντώνιο για όσα συνεβησαν.

«Πήρα προσωπικά τηλέφωνο τον πατέρα Αντώνιο στην Αθήνα..Ο πατέρας Αντώνιος δεν έβγαινε στο τηλέφωνο, δεν μπορούσα να τον βρω. Έτσι κάποια μέρα προσποιήθηκα ότι ήμουν μία κυρία η οποία ήθελε να κάνει μια μεγάλη δωρεά. Βγήκε και του είπα εδώ χρησιμοποιούνται τακτικές τιμωρητικές, πέφτει πολύ ξύλο από παιδαγωγούς. Η αντίδρασή του ήταν ότι λέω ψέματα, άρχισε να μου φωνάζει ότι ψεύδομαι και ότι είμαι τρελή, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στην Κόνιτσα λειτουργεί το ένα από τα 2 ιδρύματα της Κιβωτού του Κόσμου που υπάρχουν στην Ήπειρο. Το άλλο αυτό της Πωγωνιανής είναι το πρώτο για το οποίο διατυπώθηκαν καταγγελίες και μάλιστα καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών ήδη από το 2015 και μάλιστα από πρώην εργαζόμενους σε αυτό.

«Καταγγελία εγώ έκανα σε 2 υπηρεσίες για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα, έκανα στην αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου, επίσημη καταγγελία, επώνυμη και στον δήμο Ιωαννιτών στη υπηρεσία την υπεύθυνη της πρόνοιας». 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν γνωρίζει αν έγιναν οι έρευνες και που κατέληξαν η ίδια δηλώνει:
Βεβαίως ξέρω ότι έγινε έφοδος της αστυνομίας με εισαγγελέα στη δομή στην πωγωνιανή – πήρε από τα παιδιά καταθέσεις , κανονικότατα, ο αστυνομικός αργότερα σε άλλο χρόνο που πήγα και τον βρήκα με έναν από τους αστυνομικούς μου είπε ότι με αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομέρα μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ. Η υπόθεση πήγε στην εισαγγελία Iωαννίνων , η εισαγγελέας  ξέρω ότι πήρε καταθέσεις και από παιδαγωγούς και από κει και πέρα δεν μάθαμε  ποτέ τι είπαν αυτά τα παιδιά. Εκεί σταμάτησε η υπόθεση.

Η έρευνα της αστυνομίας ολοκληρώθηκε το 2015, ο φάκελός της αμέσως υποβλήθηκε στην εισαγγελία, ωστόσο από τότε δεν έχουμε κάποια ανακοίνωση ότι τέθηκε στο αρχείο, το βέβαιο είναι ότι δεν έχει ασκηθεί από τότε κάποια ποινική δίωξη.

Οπως η ίδια λέει 6 μήνες μετά το περιστατικό απολύθηκε, αφού μιλούσε πολύ.

Παρέμβαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στην Κιβωτό του Κόσμου

Την παρέμβαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προκάλεσαν πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς ο επικεφαλής της, Αρχής επίτιμος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης παρενέβη και διέταξε εφ όλης της ύλης έρευνα.

Αντικείμενο των ερευνών για τα οικονομικά της δομής αποτελεί η αναζήτηση στοιχείων για τυχόν διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα οικονομικά αδικήματα.

Η Αρχή η οποία θα ενεργήσει με αρμόδια όργανα ελέγχους με ανοίγματα λογαριασμών, είτε της δομής είτε φυσικών προσώπων, όπως του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, αλλά και άλλων που μετείχαν στη διοίκηση της δομής, θα συντάξει σύντομα σχετικό πόρισμα. Αν τα ευρήματα έχουν ποινικό ενδιαφέρον το πόρισμα θα αποσταλεί για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία.

Παράλληλα, την ώρα που αρχίζουν έρευνες για τα οικονομικά της δομής, οι εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και η Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή, τρέχουν τις διαδικασίες με εξετάσεις μαρτύρων, που κρίνεται ότι μπορούν να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία για περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς κατά ανήλικων η και άλλα για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Οι εισαγγελικές αρχές ενεργούν τις έρευνες σε καθεστώς μυστικότητας λόγω της φύσεως της υπόθεσης και των εξαιρετικά ευαίσθητων πτυχών της και για τον λόγο αυτό δεν γνωστοποιούν τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε πρόσωπο που έχει εργαστεί στο παρελθόν σε δομή της Κιβωτού, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις εργαζομένων, προκειμένου να επιβεβαιωθούν καταγγελίες παιδιών για κακοποιητικές σε βάρος τους συμπεριφορές, ενώ η Εισαγγελία μέσω του προϊσταμένου της Αντώνιου Ελευθεριάνου οργανώνει με μυστικότητα και τήρηση όλων των κανόνων που απαιτούνται και την εξέταση παιδιών που διαβιούν στις δομές της Κιβωτού.. Στο επίκεντρο πάντως της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται πρωτίστως ο πατέρας Αντώνιος και τρεις ακόμη εργαζόμενοι στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα, σε αυτή τη φάση της έρευνας, είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).

Οι εισαγγελικές έρευνες πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της υπόθεσης που έχει να κάνει με την προστασία ανηλίκων, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν

Πηγή: skai.gr