Συγκλόνισαν οι γονείς του Τουρούτσικα: Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας - Αθάνατος! (βίντεο-φωτογραφίες)

Σε κλίμα βαθειάς οδύνης συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 29χρονο πιλότο - Συγκλόνισαν οι γονείς του - Δάκρυσαν οι συνάδελφοί του και η πολιτική ηγεσία της χώρας

Ρεπορτάζ: Χρήστος Στρατουλάκος

Σε κλίμα βαθειά οδύνης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στην Τρίπολη, η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 29 ετών, εκτελώντας το καθήκον του.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, πλήθος βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας εκφωνήθηκε ο επικήδειος λόγος του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα από συμμαθητή της τάξης του.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας υπήρξε ένας «θαυμάσιος άνθρωπος» που έδωσε τη ζωή του «υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις», ένα «υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου».

«Έντιμος, ευθύς, ακούραστος και ειλικρινής» τόνισε στον επικήδειο εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόσθεσε: «Για αυτό, σήμερα, όλοι εμείς θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι».

Ο πατέρας του υποσμηναγού, Κώστας Τουρούτσικας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Μάριος είχε πετύχει κάτι πολύ δύσκολο. Είχε εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Μόνο το εσείς υπήρχε. Δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο».

«Πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει. Εγώ μόνο χρωστάω στην Ελλάδα», έλεγε στον πατέρα του ο Μάριος-Μιχαήλ, όπως ανέφερε ο πατέρας του. «Πιστεύω ότι το χρέος του το πλήρωσε. Πέθανε νωρίς αλλά γεμάτος Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Τουρούτσικας.

κηδεία

Η μητέρα του υποσμηναγού, Σταυρούλα, συγκλονισμένη, ανέφερε μέσα σε λυγμούς στον επικήδειο λόγο της: «Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας. Η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει αθάνατος».

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας.

κηδεία

Το φέρετρο με τη σορό του υποσμηναγού που έφεραν στα χέρια φίλοι του πέρασε μπροστά από τα παραταγμένα αγήματα και υπό τον ήχο παρατεταμένων χειροκροτημάτων και πένθιμων ύμνων οδηγήθηκε στην εκκλησία.

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, όλοι εμφανώς συγκινημένοι, περίμεναν την έξοδο της σορού προς την τελευταία του  κατοικία.

κηδεία

Από νωρίς το πρωί οι πολίτες άφησαν το δικό τους μήνυμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

κηδεία

Οι δύο άτυχοι πιλότοι θα τιμηθούν με τον βαθμό του Αντιπτέραρχου. Kατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη -δια περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτέραρχου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα την σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

κηδεία

κηδεία

κηδεία

Πηγή: skai.gr