Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Το «ύστατο χαίρε» στη σπουδαία γυναίκα και πολιτικό (pics)

Το «ύστατο χαίρε» στη σπουδαία γυναίκα και πολιτικό, Φώφη Γεννηματά, απηύθυναν χιλιάδες κόσμου που τη συνόδευσαν μέχρι το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, όπου ετάφη πριν από λίγο.  

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, η οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες, αλλά και εκατοντάδες πολίτες, σε κλίμα οδύνης, τη συνόδευσαν έως την τελευταία της κατοικία. Μια μεγάλη πομπή συνόδευσε τη Φώφη Γεννηματά, από την Μητρόπολη Αθηνών στο Α' Νεκροταφείο, με τιμές εν ενεργεία υπουργού, περνώντας πρώτα έξω από τη Βουλή, όπου η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, έδωσε τις πολιτικές της μάχες πάντα με σεβασμό απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις πρεσβείες της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο, ως απόδοση τιμής στην εκλιπούσα πολιτική αρχηγό.

Υπό τους ήχους του Εθνικού Ύμνου και με πλήθος κόσμου να φωνάζει «Αθάνατη» και «Σε αγαπάμε», η Φώφη Γεννηματά οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία. 

Συντετριμμένοι οι δικοί της άνθρωποι, τα παιδιά της, ο συζυγός της, η αδερφή της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποχαιρέτησαν αφήνοντας ένα τριαντάφυλλο στον τάφο της. 

Νωρίτερα, μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ρίγος συγκίνησης προκάλεσαν οι επικήδειοι που εκφώνησαν τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά.

«'Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια. Κάτι που, παρά την απαιτητική σου καριέρα, την νιώθαμε έντονα. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους», τόνισε ο γιος της, Γιώργος.

«Ήσουν πάντα δίπλα μας. ... Μαχήτρια», ανέφερε η κόρη της, Κατερίνα.

«Το ζεϊμπέκικο της ζωής σου, το χόρεψες καλύτερα από όλους», είπε η κόρη της, Αιμιλία.

«'Πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας», χαρακτήρισε τη Φώφη Γεννηματά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο λόγο της, τονίζοντας ότι η εκλιπούσα '«έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου».

Την αξιοπρέπεια και την γενναιότητα της εξήρε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο χειροκρότημα είναι αυτό που δε θα ακούσει η ίδια. 

«Η αρρώστια ΔΕΝ σε λύγισε ποτέ. Πάλεψες με νύχια και με δόντια και μας κράτησες όρθιους», κατέληξε ο Γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλης Χριστοδουλάκης.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολιγόλεπτη στάση στη Λεωφ. Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πραγματοποίησε η νεκρώσιμη πομπή της Φώφης Γεννηματά.

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας "Αθάνατη" τη συνόδευσαν προς την τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

 

 

Πηγή: skai.gr