Κεραμέως σε ΣΚΑΪ: Αδικαιολόγητη η απουσία μαθητών λόγω κρούσματος-Τι θα ισχύσει με πανεπιστήμια

Για τα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την λειτουργία των πανεπιστημίων μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως δήλωσε η Υπουργός, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν  τα σχολεία αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε ανοιχτά πως η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων είναι αρνητική.

Στην ομαλή λειτουργία του σχολείου θα συμβάλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ 2 φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια 2 self test. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του  πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η Υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος:« Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν ραπιντ τεστ δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον σελφ. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει η σχολική τάξη με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, η Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα.

Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, δήλωσε η Υπουργός

Παράλληλα η Υπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι το 80% αυτών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο και η Υπουργός τόνισε πως όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθεται υπό αναστολή εργασίας.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.  Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι  και όσοι έχουν πιστοιποιητικά νόσησης . Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα. Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως, τόνισε η Υπουργός. 

 

 

Πηγή: skai.gr