Καβάλα: Παιδιά έστησαν πάγκους στην αρχαία αγορά των Φιλίππων και χάριζαν αγαπημένα βιβλία

Στόχος της δράσης ήταν να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της προσφοράς, της αυθεντικής διάδρασης και της αχρήματης σχέσης μεταξύ των ανθρώπων

Σε έναν ανοικτό, ιστορικό χώρο, όπως αυτός της αρχαίας αγοράς των Φιλίππων, απόλυτα ταυτισμένο με την κοινωνική ζωή, επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και χώρο όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της εποχής, μαθητές δημοτικών σχολείων της Καβάλας συμμετείχαν σε μια δράση που υλοποίησε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Φιλίππων.

Στόχος της δράσης ήταν να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της προσφοράς, της αυθεντικής διάδρασης και της αχρήματης σχέσης μεταξύ των ανθρώπων. Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η προϊσταμένη του ΚΕΠΑ Φίλιππων Δρ. Ελένη Αντωνάρα «σε μια εποχή όπου η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται και η ανάγκη για επαφή, επικοινωνία, ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων είναι μεγάλη, η καλλιέργεια της αχρήματης ανταλλαγής κρίνεται πολύ σημαντική».

Καβάλα

Στο πλαίσιο της δράσης μαθητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν στον χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και αναβίωσαν την αρχαία εμπορική οδό στήνοντας μαγαζάκια και πάγκους, όχι όμως για να πουλήσουν, αλλά για να χαρίσουν δικά τους αγαπημένα βιβλία.

Επίσης, κοντά στον χώρο όπου σύμφωνα με τις ανασκαφές βρισκόταν η βιβλιοθήκη, στην ανατολική πλευρά της αρχαίας αγοράς των Φιλίππων, υλοποιήθηκαν εργαστήρια φιλαναγνωσίας με τίτλο «Περπατώ περπατώ στην αρχαία αγορά, βιβλίο βιβλίο είσαι εδώ;» με δραστηριότητες εμπνευσμένες και βασισμένες στα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Αμάλια», και των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή «Χαριστική βιβλιοθήκη».

Καβάλα

Η δράση πρόσφερε στα παιδιά έμπνευση για το πώς να «διαλαλούν» όμορφα και ποιητικά τα βιβλία τους, αλλά και πώς να χαρίζουν βιβλία με την καρδιά τους. Δημιούργησαν αφίσα κάνοντας κολάζ με τους αγαπημένους ήρωες να περιδιαβαίνουν την αρχαία αγορά και έκαναν επίκληση στη… θεά τύχη, την προστάτιδα της αρχαίας πόλης, να τους φέρει το καλύτερο δυνατό βιβλίο, διαφορετικό για τον καθένα, μιας και καθένας είναι μοναδικός.

Με το τέλος της δράσης τα παιδιά φεύγοντας, πήραν μαζί τους νέους χάρτινους φίλους και ήρωες, όπως την Αμάλια και τον Σοφοκλή, ενώ το βιβλίο που τους… διάλεξε θα συνοδεύει εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα από ένα φανταστικό ταξίδι σε μια άλλη εποχή, από ένα αλλιώτικο παζάρι για παιδιά.

Καβάλα

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ) και της Εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, με θέμα «ανταλλακτικό - χαριστικό παζάρι βιβλίου στην αρχαία αγορά».

Στη δράση που υλοποιήθηκε στις αρχές και τα τέλη Δεκεμβρίου συμμετείχαν το 9ο και 11ο δημοτικά σχολεία Δράμας, το δημοτικό σχολείο Παληού Καβάλας, το δημοτικό σχολείο Φιλίππων, το δημοτικό σχολείο Αμυγδαλεώνα, το δημοτικό σχολείο Μελισσοκομείου του δήμου Παγγαίου και το 24ο δημοτικό σχολείο Καβάλας.

Καβάλα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ