Κλείσιμο

«Κάθε βράδυ ακούμε πυροβολισμούς»: Συγκλονίζουν μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις οι 150.000 περίπου Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, με αρκετούς να εγκαταλείπουν ''άρον - άρον'' τη χώρα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιγράφουν της δραματικές στιγμές που βιώνουν, εκφράζοντας αγωνία για την επόμενη μέρα. 

«Για να καταλάβετε, κάθε βράδυ ακούμε πυροβολισμούς. Όχι τώρα μόνο. Και από πέρσι συμβαίνει αυτό. Από τα σχολεία μας αυτά τα δύο που είμαστε κοντά βλέπουμε να περνάνε στρατιωτικά οχήματα», αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Μίχος, δάσκαλος σε σχολείο στη Μαριούπολη. 

Σημειώνει δε ότι αύριο θα γυρίσει στην Ελλάδα, ενώ ήδη αρκετοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 

«Υπήρξε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στρατιωτικών από ότι τους προηγούμενους μήνες. Φυσικά και ήμασταν λίγο περισσότερο θορυβημένοι γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται, μία σπίθα μπορεί να πυροδοτήσει το οτιδήποτε», επισημαίνει. 

Παράλληλα, πολλοί ομογενείς μάλιστα ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα καθώς φοβούνται για την επόεμνη ημέρα.

«Φοβόμαστε πιο πολύ για τα παιδιά. Χθες το βράδυ αρχίσαν, ναι ακούμε τώρα φασαρίες με τα όπλα. Όλοι είπαν μέχρι τις 15 να φύγουν, όποιος μπορεί να φύγει να φύγει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Σκέφτομαι που να βρούμε κατασκήνωση κάπως, έτσι να φύγουν τα παιδιά τουλάχιστον 100,200, 300 άτομα να φύγουν από εδώ», επισημαίνει στον ΣΚΑΪ η Ναταλία Παπακίτσα, κάτοικος του χωριού Σαρτανα. 

Οι ίδιοι ωστόσο δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. 

«Εγώ θέλω να στείλω την κόρη μου στην Ελλάδα αλλά εγώ θα μείνω. Έχω και την μαμά και τον πατέρα μου εδώ και δεν θέλουν να φύγουν», υπογραμμίζει. 

Πηγή: skai.gr