ΚΑΙΡΟΣ

Κατεδαφίση ακινήτων της ελληνικής μειονότητας άρχισε η Αλβανία στη Χειμάρρα

Κατεδαφίσεις τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας άρχισαν σήμερα Τετάρτη οι αλβανικές Αρχές στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει με νόημα ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι ο σεβασμός στα μειονοτικά δικαιώματα και η οικοδόμηση κράτους δικαίου, τα οποία καταγγέλλει ότι καταστρατηγούνται.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν πριν καν εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις και εν μέσω τουριστικής περιόδου, αν και αυτό παραβιάζει την αλβανική νομοθεσία.

Η στάση της Αλβανίας επιβεβαιώνει ότι «δεν έχει κατανοήσει» τις απαιτήσεις του ίδιου του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει η ελληνική πλευρά.

Η παραβίαση του κράτους δικαίου και των μειονοτικών δικαιωμάτων σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο παραβάτης δεν θέλει να ακολουθήσει τον «ευρωπαϊκό του δρόμο», προσθέτει αιχμηρά.Πηγή: skai.gr