Κατασκοπεία σε Ρόδο και Καστελόριζο: Έρευνα για συνεργούς και κινήσεις χρημάτων

Tα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούν 2 στενές επαφές του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στην Ελλάδα και μία ακόμη στην Τουρκία.

Είχαν τακτικές επικοινωνίες αλλά και συναντήσεις με τον 35χρονο γραμματέα, με τις αρμόδιες πηγές να αναφέρουν πως ο ένας φαίνεται να είναι στέλεχος κάποιου Τουρκικού Προξενείου της χώρας μας. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται στοιχεία ταυτότητας ενός ακόμη ατόμου που βρίσκεται στην Τουρκία, τα οποία εξετάζεται αν είναι τα πραγματικά.

Παράλληλα, ερευνάται αν οι επαφές αυτές ήταν στο πλαίσιο ευρύτερης συλλογής πληροφοριών από ένα μεγαλύτερο δίκτυο στρατολογημένων  ατόμων, σαν τον 56χρονο μάγειρα του πλοίου, ή αποτελούσαν τους ενδιάμεσους κρίκους, αποστολής πληροφοριών, στοιχείων, φωτογραφιών, βίντεο, προς την τουρκική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν την ερχόμενη Παρασκευή, ασκηθούν ποινικές διώξεις αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, για να διερευνήσουν αν υπήρχαν οικονομικά «ανταλλάγματα» για την παροχή πληροφοριών ή υλικού, κυρίως από την πλευρά του 56χρονου μάγειρα του πλοίου.

Από την πορεία των ερευνών, τα στελέχη των ελληνικών Αρχών έχουν διαπιστώσει πως ο 56χρονος μάγειρας δεν φέρεται να έχει συμμετοχή στο περιστατικό που καταγράφηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελόριζου. Ωστόσο έχουν ενδείξεις, τις οποίες εξετάζουν, πως ο 35χρονος γραμματέας γνώριζε για το περιστατικό, και δεν αποκλείουν να ήξερε και τους δράστες.

Η επιτάχυνση των ερευνών και ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος των 2 κατηγορουμένων είχε ως αφορμή την δημοσιοποίηση οπτικού υλικού που φέρεται να είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Πηγή: skai.gr