Καταγγελίες για κρυφές αμοιβές και παρατράπεζα στο ΙΓΜΕ - Αναγνωρίζει παροχές το συνδικάτο

Την ύπαρξη παρατράπεζας μέσα στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που έδινε άτοκα δάνεια από το δημόσια ταμείο σε υπαλλήλους -ακόμα και στον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου- κατήγγειλε στη δικαιοσύνη ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης Βασίλης Κωστόπουλος.

Κατήγγειλε επίσης αδιαφάνεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επιπλέον εφάπαξ που λάμβαναν εργαζόμενοι (υπάλληλοι σε συνταξιοδότηση) από ασφαλιστικό συμβόλαιο που χρηματοδοτούσε αποκλειστικά το Δημόσιο ο κρατικός προϋπολογισμός σε ιδιωτική εταιρεία.

Aπό την πλευρά του, το συνδικάτο του ΙΓΜΕ, με ανακοίνωσή του αναγνωρίζει παροχές ποτ διασφαλίζονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνήφθη στα πλαίσια υλοποίησης ΣΣΕ του 1987 και δόθηκαν έναντι αυξήσεων.

Ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση καλείται να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με τις καταγγελίες για αδιαφάνεια και την διαχείριση του Οργανισμού.

Ήδη εχει κατατεθεί από τη νέα διοίκηση σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΙΓΜΕ, καθώς διαπιστώνεται ότι το επιστημονικό προσωπικό είναι λιγότερο σε σχέση με τους διοικητικούς υπαλλήλους (η αναλογία είναι ένας προς ενάμιση υπάλληλο).

Η ανακοίνωση του συνδικάτου:

«Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ κύριος Β. Κωστόπουλος (απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας), σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε σε δημοσιογράφους στη Λέσχη αξιωματικών, με δήλωσή του υπονόμευσε το έργο του ΙΓΜΕ (ίσως και του ΕΚΠΑΑ), κάνοντας αναφορά σε «σκάνδαλα» που «διαπιστώθηκαν» από ορκωτούς λογιστές ή αφήνοντας αιχμές και κατηγορίες για ποινικές ευθύνες και του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ. Ευθύνες που σχετίζονται με παροχές προς εργαζόμενους οι οποίες όμως διασφαλίζονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνήφθη στα πλαίσια υλοποίησης ΣΣΕ του 1987 και δόθηκαν έναντι αυξήσεων.

»Η όλη τακτική του προέδρου, τον οποίο διόρισε η ΔΗΜΑΡ με βάση την «ποσόστωση» 4-2-1 της τρικομματικής κυβέρνησης, από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασής του, βασίζεται στη λογική της ενοχοποίησης των εργαζόμενων και της ύπαρξης «λαμογιών» και σκανδάλων. Η τακτική αυτή λοιπόν κλιμακώθηκε και με τη σημερινή «συνέντευξη» του, που εντάσσεται στη λογική Κεδίκογλου (βλέπε ΕΡΤ).

»Καταγγέλλουμε την Γκαιμπελική αυτή τακτική του κ. Προέδρου και δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί, όσες κατακτήσεις πέτυχαν στις αμοιβές και παροχές τους, έγιναν όλες μετά από αγώνες και ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με διοικήσεις ή υπουργούς.

»Οι εργαζόμενοι δεν έχουν διστάσει να καταγγείλουν διοικήσεις και κυβερνητικές επιλογές, για τις ερευνητικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στο ΙΓΜΕ σε θέματα ορυκτού πλούτου, υπόγειων νερών, κατασκευαστικών έργων και περιβάλλοντος. Δεν κάλυψαν ποτέ ύποπτες διαχειριστικές επιλογές διοικήσεων.

»Ωστόσο δεν μπορεί παρατηρήσεις που αφορούν τυπικά θέματα διαχείρισης, όπως αυτές που έχουν επισημάνει οι ορκωτοί λογιστές, να γίνονται όχημα κατασυκοφάντησης του Ινστιτούτου.

»Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για να προασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους καθώς και του Ινστιτούτου. Επιφυλάσσονται επίσης να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την άσκηση διοίκησης του Προέδρου κ. Β. Κωστόπουλου στη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο ΙΓΜΕ.

»Προειδοποιούν ότι οι ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές τακτικές του προέδρου κ. Β. Κωστόπουλου θα απαντηθούν ένδικα και αγωνιστικά.

»Καλούν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να δεχτεί επί τέλους το Συνδικάτο, που εδώ και καιρό ζητάει συνάντηση μαζί του και να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο Ινστιτούτο.

»Σήμερα, στη Βουλή, προωθείται τροπολογία που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης και υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (θέλουμε να πιστεύουμε όχι υποκριτικά) για να βγει το ΙΓΜΕ από το καθεστώς εφεδρείας και διάλυσης.
Στα πλαίσια αυτά κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και υπερασπιζόμαστε το ρόλο του Ινστιτούτου και το δικαίωμα στην εργασία.

Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ και το ΙΓΜΕ.
Να καταργηθεί η ΠΝΠ.
Η λασπολογία δεν θα περάσει.»

Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Newsdesk ΣΚΑΪ