Καραϊωσηφίδης σε ΣΚΑΪ για «αεροπειρατεία» Λουκασένκο: Προσχεδιασμένη σκευωρία -Ο πιλότος δεν γνώριζε

Για το πρωτοφανές περιστατικό κρατικής αεροπειρατείας, στη Λευκορωσία, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο σύμβουλος ασφάλειας πτήσεων Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης επεσήμανε ότι «έσπασε ένας κρίκος στην αλυσίδα της ασφάλειας πτήσεων» και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον πλέον αυστηρό τρόπο.

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωσης απειλής  και το ποιος αποφασίζει πού θα προσγειωθεί ένα αεροσκάφος, είπε ότι «από τη στιγμή που θα κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου ο πιλότος είναι εκείνος που αποφασίζει, διότι κουβαλάει πάνω του τις ψυχές που βρίσκονται μέσα στην καμπίνα, τον ίδιο του τον εαυτό.» 

Διευκρίνισε, επίσης, ότι ο πιλότος αποφασίζει σύμφωνα και με τις συμβουλές του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

«Διαφαίνεται, με τα στοιχεία που έχουμε, μια συνωμοσία, μια σκευωρία, η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα, προσχεδιασμένα με πράκτορες, με την ανακοίνωση μια απειλής πιθανόν τη χρονική στιγμή που το αεροπλάνο βρισκόταν κοντά στον Μινσκ.», τόνισε για το περιστατικό.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης εξήγησε ότι ο πιλότος δε γνώριζε για το πλαίσιο, το οποίο γνωρίζουμε σήμερα και ενήργησε όπως έπρεπε να ενεργήσει. Τη σύσταση για προσγείωση την έλαβε ο πιλότος από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας του Μινσκ.

Σύμφωνα με τα ίχνη που εξέτασε σχετικά με την απόσταση του αεροπλάνου από το αεροδρόμιο του Μινσκ και τον τελικό προορισμό του, είπε πως είναι δύσκολο να πει κανείς, ότι αν συνέχιζε προς τον προορισμό του θα είχε σημαντική διαφορά από το να κατευθυνθεί προς το Μινσκ. «Ο πιλότος με άγνοια κινδύνου συμφώνησε να πάει στο Μινσκ.» 

«Το καθεστώς Λουκασένκο χρησιμοποίησε το πλαίσιο που έχουμε για να διασφαλίζουμε τις αεροπορικές συγκοινωνίες για ίδιον όφελος.», τόνισε.

Για τα μαχητικά, ο κ. Καραϊωσηφίδης είπε ότι σε περιπτώσεις απειλής είναι απαραίτητα, για να συνοδεύσουν το αεροπλάνο. «Για πραγματικό περιστατικό και όχι προσχηματικό.», επεσήμανε. 

Τέλος, είπε πως αυτό το περιστατικό θα κάνει πλέον τους πιλότους να αμφιβάλλουν για το αν η ειδοποίηση που λαμβάνουν είναι πραγματική ή σκευωρία.
 

Πηγή: skai.gr