Η κακοκαιρία «Ελπίς» επελαύνει στη Βόρεια Ελλάδα-Πότε θα πέσει χιόνι στο κέντρο της Αθήνας

Η επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα ξεκίνησε με τα χιόνια να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στη Δυτική Μακεδονία.

Στη Φλώρινα οι κάτοικοι προετοιμάστηκαν για την κακοκαιρία και με φτυάρια καθαρίζουν τους δρόμους, σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουν ανοιχτούς. 

Η χιονόπτωση ξεκίνησε από το πρωί, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα
 
Οι Υπηρεσίες Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή και τα μηχανήματα για αποχιονισμό στους δρόμους ενώ ολικός παγετός αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια αναμένονται όμως σε αρκετές περιοχές της χώρας, με δήμους και περιφέρειες να είναι επί ποδός.

Οι αρχές στα Καλάβρυτα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίζουν την έλευση του χιονιά από νωρίς το πρωί. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα.

«Κάνουμε συντήρηση στα αυλάκια ομβρίων υδάτων διότι αν πέσει χιόνι μετά θα γυρίσει το χιόνι στο οδόστρωμα και θα δημιουργείται πάγος» αναφέρει ο Αλέξιος Λεχουρίτης από την Πολιτική Προστασία Δήμου Καλαβρύτων.

Σε ύψιστη ετοιμότητα βρίσκεται και η Μαγνησία, με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για τον παγετό. Οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει την δική τους προετοιμασία για τον χιονιά και εφευρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία …οικονομικά. Παίρνουν άλογα, ανεβαίνουν στο βουνό, κατεβάζουν ξύλα για να μείνουν ζεστοί στις πολικές θερμοκρασίες 

Στην Αττική τα φαινόμενα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από την Δευτέρα ωστόσο οι προετοιμασίες ξεκίνησαν ήδη εδώ και μέρες.

Στα βόρεια προάστια που δοκιμάστηκαν έντονα πριν από ένα χρόνο λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, Δήμοι και περιφέρεια εργάζονται πυρετωδώς.Σε πλήρη ετοιμότητα είναι όλος ο μηχανισμός Περιφέρειας Αττικής με 80 μηχανήματα , 2,5 χιλιάδες τόνους αλάτι και 250 άτομα προσωπικό για την προστασία πολιτών Κάτοικοι , σπεύδουν να προμηθευτούν αλάτι από διάφορα σημεία. Την ίδια ώρα , προμηθεύονται με ξύλα για να κρατηθούν ζεστοί , αφού όπως λένε είναι οικονομικότερη λύση υπό το φόβο μάλιστα να βρεθούν και πάλι χωρίς ρεύμα. 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες και αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον έως και την Τρίτη. 

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Έκτακτη σύσκεψη έγινε νωρίτερα με στόχο  τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ώστε να μην καταγραφούν προβλήματα ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες και αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον έως και την Τρίτη.

Η σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, o Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργιος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το διακύβευμα του κρατικού μηχανισμού είναι ένα, να κρατηθεί ανοικτό το εθνικό οδικό δίκτυο ώστε να μην εγκλωβιστεί κανείς και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι νεότερες προβλέψεις για την κακοκαιρία

Μέχρι και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου θα καταγράφονται ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού.

Όπως προκύπτει από την ΕΜΥ, όσο προχωρά η νύχτα, χιόνια θα καταγράφονται και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδα με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν ύφεση από το μεσημέρι του Σαββάτου 22/1, όποτε και το φαινόμενο θα μεταφερθεί στη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, βορειονατολική Πελοπόννησο.

Χιόνια θα πέσουν ακόμη και στα νησιά χωρίς ωστόσο το καιρικό φαινόμενο να είναι ισχυρό στη νησιωτική Ελλάδα.

Τι θα γίνει στην Αττική

Με χιονόνερο θα ξεκινήσει ημέρα αύριο στην Αττική με χιονόπτωση να εκτιμάται πως θα σημειωθεί και χαμηλότερα από τα ορεινά- ημιορεινά, φτάνοντας μέχρι τα βόρεια προάστια έως το απόγευμα.

Τα φαινόμενα θα σταματήσουν πρόσκαιρα από το απόγευμα έως το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωί Κυριακής θα υπάρξει υποτροπή του καιρικού φαινομένου και κυρίως στα βόρεια κι ανατολικά του νομού θα υπάρχουν χιονοπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή της εβδομάδας, κατά την δεύτερη φάση του κύματος κακοκαιρίας- το οποίο και εκτιμάται πως θα είναι ισχυρότερο, αναμένονται χιόνια μέχρι και στο κέντρο και τα παράλια της Αθήνας

Κυριακή

Ξημέρωμα Κυριακής πυκνά χιόνια αναμένεται να πέσουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και την βορειανατολική Πελοπόννησο.

Αφού ξημερώσει, εκτιμάται πως  ολοκληρωτικά "στα λευκά θα έχουν ντυθεί" η Κρήτη, η Εύβοια, το Αιγαίο και οι Κυκλάδες.

Δείτε όλες τις ειδήσεις εδώ

Πηγή: skai.gr