Κακοκαιρία «Ελπίς» - Πατούλης: Περιορίστε τις μετακινήσεις

Κακοκαιρία «Ελπίς» - Πατούλης: Περιορίστε τις μετακινήσεις

Με σφοδρή χιονόπτωση, από βορειοδυτικά, εισέβαλε στην Αττική το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα», από νωρίς το πρωί με τα χιόνια να εμφανίζονται και στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας τα πρώτα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων και γενικότερα στις μετακινήσεις.

Τα πρώτα προβλήματα εγκλωβισμού οχημάτων σημειώθηκαν στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών -Λαμίας, στο ύψος του Αγ. Στεφάνου μετά την απόφαση της Τροχαίας να κλείσει την εθνική οδό για τα φορτηγά, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Στο έργο του απεγκλωβισμού επιχειρούν από την πρώτη στιγμή τα εκχιονιστικά και τα ανάλογα οχήματα της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεών της ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Την πλήρη ετοιμότητα ολόκληρου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, σημειώνοντας ότι με τη χρήση του διανεμημένου σε καίρια σημεία αλατιού συνολικής ποσότητας 2.5 τόνους διατηρήθηκε ανοιχτό το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων και «μεγάλη προσοχή κατά το επόμενο διήμερο προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα εγκλωβισμών ή και τραυματισμών τους». Υπενθυμίζει ότι, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110, παρέχεται η δυνατότατα εξυπηρέτησης περιστατικών υγείας μέσω των ειδικών μονάδων απεγκλωβισμού και άμεσης επέμβασης τις οποίες συνέστησε πρόσφατα η Περιφέρεια και ο ΙΣΑ, με ειδικά ερπυστροφόρα οχήματα στελεχωμένα από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, και μέσω του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη διάθεση επιπλέον οχημάτων με κίνηση 4Χ4 για την εξυπηρέτηση την αναγκών και άλλων περιστατικών κρίσιμης σημασίας.

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι η άφιξη του χιονιά στην Αττική επήλθε αρκετά νωρίτερα (7.15΄ π.μ.) από τις αρχικές εκτιμήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας και ότι αναμένεται να ενταθεί τις απογευματινές ώρες. Ήδη, γύρω στις 9.30 το πρωί σε περιοχές της ΒΑ Αττικής το φαινόμενο εκδηλωνόταν με σφοδρή χιονοθύελλα, καθιστώντας αναποτελεσματική τη δράση των εκχιονιστικών. 

«Αυτές της ώρες απαιτείται η εγρήγορση και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και κίνδυνοι για τη ζωή των πολιτών», επισημαίνει ο κ. Πατούλης, ενώ συγχαίρει τους δήμους για την αγαστή συνεργασία και ετοιμότητα που επέδειξαν κατά τις προηγούμενες ημέρες και τη νύχτα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δημοτικά και εθελοντικά συνεργεία άφηναν σε διάφορα σημεία αλάτι σε σακούλες και έριχναν αλάτι στους δρόμους, προκειμένου να μην παγώσει το χιόνι, ενώ με μέριμνα της Περιφέρειας διατηρήθηκε ανοιχτή η πρόσβαση σε νοσοκομεία και άλλα κτίρια καίριας σημασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ