Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ υπόσχεται ότι θα απαγορεύσει την πορνεία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύτηκε την Κυριακή να ποινικοποιήσει την πορνεία στη χώρα.

Μιλώντας σε υποστηρικτές στο τέλος του τριήμερου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαλένθια, ο κ. Σάντσεθ είπε ότι η πρακτική αυτή «σκλαβώνει» τις γυναίκες.

Η πορνεία αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995 και το 2016 ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η βιομηχανία του σεξ της χώρας αξίζει 3,7 δισ. Ευρώ (3,1 δισ.,, 4,2 δισ. Δολάρια).

Μια έρευνα του 2009 διαπίστωσε ότι έως ένας στους τρεις Ισπανούς άντρες είχε πληρώσει για σεξ.

Ωστόσο, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2009 πρότεινε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο το 39% και μια μελέτη του ΟΗΕ το 2011 ανέφερε την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας στον κόσμο, πίσω από την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.

Η πορνεία είναι προς το παρόν ανεξέλεγκτη στην Ισπανία και δεν υπάρχει ποινή για όσους προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή με τη θέλησή τους, εφόσον δεν πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους. 

Η βιομηχανία έχει γνωρίσει άνθηση από την αποποινικοποίησή της και εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία.

Η ισπανική αστυνομία απελευθέρωσε 896 γυναίκες που εκμεταλλεύονταν ως σεξουαλικές εργάτριες το 2019 και υπολογίζει ότι πάνω από το 80% αυτών που εργάζονται ως ιερόδουλες είναι θύματα μαφιών.

«Η πορνεία δεν είναι έκφραση της σεξουαλικής ελευθερίας των γυναικών", δήλωσε η APRAMP, μια ένωση που εκστρατεύει για την πρόληψη και την εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. "Σχεδόν πάντα συνδέεται με τη βία, την περιθωριοποίηση, τις οικονομικές δυσκολίες και μια σεξιστική, πατριαρχική κουλτούρα».

Αυτή η πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) έρχεται σε μια εποχή που θέματα όπως η βία λόγω φύλου και η σεξουαλική συναίνεση έχουν πάρει το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ισπανία.

Ωστόσο, η CATS, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει υποστήριξη στους εργαζόμενους του σεξ στη νοτιοανατολική Ισπανία, προειδοποίησε ότι οι πολιτικές που αποσκοπούν στην κατάργηση είναι απίθανο να λειτουργήσουν, αντίθετα να στείλουν τη βιομηχανία του σεξ ακόμα πιο υπόγεια.

«Αν πετάξετε τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πορνεία έξω από τα καταστήματα και τα διαμερίσματα όπου εργάζονται, τότε θα καταλήξουν στο δρόμο», δήλωσε ο Nacho Pardo της CATS. «Και αυτό είναι λυπηρό, είναι επικίνδυνο και τους κάνει ευάλωτους σε μαφίες».

«Ο παράδεισος της μαφίας»

Ο Cesar Jara, Ισπανός δημοσιογράφος που έχει ερευνήσει τη βιομηχανία του σεξ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Efe ότι «το 95% της πορνείας στην Ισπανία δεν είναι δωρεάν, είναι αναγκασμένη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε λόγω κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, απειλών ή άλλων πιέσεων». 

Η εμπορία σεξ παράγει 7-8 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά στην Ισπανία, λέει, περιγράφοντας τη χώρα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πορνείας στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και ως «παράδεισο για διεθνείς μαφίες».

«Το χειρότερο είναι ότι μερικοί νέοι θεωρούν φυσιολογικό να πληρώνουν, έτσι ώστε μια γυναίκα να τους δίνει ευχαρίστηση όπως θέλουν».

Το 2019, η PSOE του κ. Sánchez δημοσίευσε μια δέσμευση στο εκλογικό της μανιφέστο ότι θα απαγορεύσει την πορνεία, σε αυτό που θεωρήθηκε ως μια κίνηση για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους.

Το μανιφέστο αποκάλεσε την πορνεία "μια από τις πιο σκληρές πτυχές της θηλυκοποίησης της φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών".

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει ακόμη κατατεθεί νομοθεσία. Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το PSOE θα πρέπει να συμφωνήσει για ένα σχέδιο με τους αριστερούς εταίρους του συνασπισμού Podemos πριν υποβάλουν νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, οπότε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Πηγή: BBC