Κλείσιμο

Κρήτη - σεισμός: Εικόνα καταστροφής- Στυλιανίδης: Θα στηθούν σκηνές για 2.500 ανθρώπους

Εικόνα καταστροφής επικρατεί στο Αρκαλοχώρι, αλλά και σε άλλες κοντινές περιοχές στο Ηράκλειο από τον πρωινό ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ο οποίος αν είχε γίνει νύχτα πιθανότατα να είχε προκαλέσει ακόμα χειρότερες συνέπειες. 

Ένας νεκρός 65χρονος, 15 τραυματίες, πολλά σπίτια με σοβαρές ζημιές, και περισσότερα από 1000 συνολικά που δεν μπορούν να κατοικηθούν τουλάχιστον αυτή την ώρα, είναι ο προσωρινός απολογισμός της καταστροφής.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης θα στηθεί καταυλισμός ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει σε πρώτη φάση 2.500 ανθρώπους στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωριού, ενώ οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως ίσως χρειαστεί να κτιστούν και μικρότεροι καταυλισμοί στα γύρω χωριά για τους ανθρώπους που θέλουν να είναι κοντά στα σπίτια τους ή δεν μπορούν να μετακινηθούν. 

Τα σχολεία έχουν  εκκενωθεί, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτηρίων των σχολικών μονάδων. 

Μάλιστα, οι πολύ δυνατοί μετασεισμοί, 4,8 με 5,1 Ρίχτερ, που συνεχίζονται, έχουν προκαλέσει ταραχή στους κατοίκους. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου όπου σκοτώθηκε ο 65χρονος Ιάκωβος Τζαγκαράκης. Την ώρα του ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μάριου Διονέλλη η εκκλησία γκρεμίστηκε δίπλα του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ζημιές έχουν σημειωθεί και στις Παραστιές, αλλά και στο Θραψανό ιδίως σε παλαιά κτίσματα. Μάλιστα, οι πολύ δυνατοί μετασεισμοί, 4,8 με 5,1 Ρίχτερ, που συνεχίζονται, έχουν προκαλέσει ταραχή στους κατοίκους. 

«Ήταν τόσο ισχυρός ο ο σεισμός που περπατούσαμε και πέφταμε κάτω, δεν  μπορούσαμε να κρατηθούμε μόνο σκόνες βλέπαμε δε βλέπαμε τίποτε άλλο, φωνάζανε κλαίγανε» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ κάτοικος της Βόνης Ηρακλείου. 

Θρήνος στη Μάρθα Ηρακλείου και σοκ στην τοπική κοινωνία, προκάλεσε ο αδόκητος χαμός του 65χρονου, ο οποίος σκοτώθηκε το πρωί από τον τρομακτικό σεισμό. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο γιος του άτυχου 65χρονου είναι πολυτραυματίας, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του και έχει διακομιστεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. 

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ σοκαρισμένος ο ιερέας του ναού, ο 65χρονος «έτυχε να μπει μέσα για να δει, ο γιος του ήταν υπεύθυνος, κάναμε κάποιες αναστηλώσεις στο ναό, έφερε τους εργάτες, και μπήκε απλώς για να δει έτσι… κι έγινε το κακό εκείνη την ώρα».

«Δεν μπορώ με τίποτα να πω ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 για την ισχυρή πρωινή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

 

Πηγή: skai.gr