Ινδός ήρθε Ελλάδα με άδειες τσέπες και σήμερα καλλιεργεί 1.000 στρέμματα

Ήρθε στην Ελλάδα με 200 δολάρια και μέσα σε 30 χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει μία μικρή αυτοκρατορία στον τομέα των οπωροκηπευτικών.
  
Ο λόγος για τον Σίνγκ Γκουλτζάρ ή αλλιώς… Σπύρο, όπως τον βάφτισαν οι ντόπιοι, ο οποίος ήρθε πριν από τρεις δεκαετίες στα Μέγαρα από το Παντζάμπ της Ινδίας με 200 δολάρια στην τσέπη και μία βίζα παραμονής στη χώρα διάρκειας 15 ημερών, αναζητώντας τη γη της επαγγελίας.

Σήμερα με σκληρή δουλειά ετών είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας.

Όπως θυμάται ο ίδιος, το πρώτο κτήμα που αγόρασε ήταν 5 στρέμματα, ενώ σήμερα έχει φτάσει να καλλιεργεί πάνω από 1.000 στρέμματα καθώς επίσης και κάποια θερμοκήπια, δηλώνοντας ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

Ο Σπύρος είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Μεγάρων και τα προϊόντα του ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων.

«Δίνουμε στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών, Πατρών, κάποια νησιά, λιανική, έχουμε άλλες δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δίνουμε απευθείας προϊόντα, έχουμε δύο καταστήματα στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, δίνουμε εκεί. Στέλνουμε και έξω εποχιακά σε βαλκανικές χώρες» δηλώνει ο ίδιος.

Στα κτήματα του σε Μέγαρα, Εύβοια και ορεινή Κορινθία, ο Σπύρος απασχολεί 60 μόνιμους υπαλλήλους, ανάμεσά τους και πολλούς Έλληνες.

Καλλιεργεί κατά βάση φυλλώδη λαχανικά και εδώ και λίγες βδομάδες ντομάτες.

Με μια πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διχτυοκήπιο του Σπύρου στα Μέγαρα καταφέρνει να προστατέψει τις ντομάτες από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως δήλωσε ο γεωπόνος που επιβλέπει τις καλλιέργειες του Σπύρου «πρώτη φορά στη χώρα και με την επίβλεψη των Ισραηλινών συνεργατών μας γίνεται αυτό το θαύμα. Και βέβαια δεν θα γινόταν αλλιώς αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος παραγωγός που είναι παράδειγμα παραγωγού».
  
Τα χνάρια του πατέρα του θέλει να ακολουθήσει ο Αλέξανδρος που ήδη βοηθάει με τις καλλιέργειες.

«Όταν τελειώσω το σχολείο, πηγαίνω δευτέρα λυκείου, θέλω να σπουδάσω γεωπονική και θέλω να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα και είναι ενδιαφέρουσα».

Στα 49 του χρόνια ο Σπύρος δηλώνει δικαιωμένος για την απόφαση του να μείνει στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο ίδιος, από τη στιγμή που του έδωσαν το όνομα Σπύρος πρόκοψε και θεωρεί το γεγονός αυτό ευλογία.

Επόμενος στόχος του Σπύρου, είναι, όπως λέει, να προωθήσει τα προϊόντα του και στην πατρίδα του την Ινδία.