Χανιά σαν σήμερα: Το ναυάγιο στη Φαλκονέρα και η πτώση αεροσκάφους της Ολυμπιακής στην Κερατέα

Ημέρα μνήμνης και πένθους η σημερινή για τα Χανιά. Στις δύο τραγωδίες έχασαν τη ζωή τους 314 άνθρωποι

Ανεξίτηλη η σημερινή μέρα για τα Χανιά, με τη συμπλήρωση 56 χρόνων από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» στα ανοικτά της νησίδας «Φαλκονέρα» και 53 χρόνων από την πτώση αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Κερατέα.

Στις δύο τραγωδίες έχασαν τη ζωή τους 314 άνθρωποι, με την 8η Δεκεμβρίου να χαρακτηρίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, που ελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 το πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Σούδας στον Πειραιά, βυθίσηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα, 23 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Μήλου, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με τις τότε αναφορές- να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 47 από τους επιβαίνοντες στο πλοίο.

Μετά από τρία χρόνια, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Αθήνα κατέπεσε στην Κερατέα λίγο πριν από την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 85 επιβάτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

Στη μνήμη των θυμάτων από τις δύο τραγωδίες τελέστηκαν το πρωί μνημόσυνο στο εκκλησάκι του Αγίου Ποταπίου στα Χανιά και τελετή μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου στο μνημείο, στην πλατεία «Τάλως», κοντά στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ