Κλείσιμο

Ηλιόπουλος στη Δίκη Χρυσής Αυγής: Μακριά από εμένα Χίτλερ, ναζί, δολοφονίες

Δημήτρης Δαμιανός

«Μακριά από εμένα Χίτλερ, ναζί, δολοφονίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανήκα σε ένα χώρο που πιστεύει σε αυτά τα πράγματα» υποστήριξε στην απολογία του ο πρώην βουλευτής της χρυσής αυγής Παν. Ηλιόπουλος.

Σχετικά με το τατουάζ του που ενέγραφε το εθνικοσοσιαλιστικό σύνθημα "Ζήτω η νίκη" στα Γερμανικά είπε "Άμα το βλέπατε δν θα καταλαβαίνατε καν τι έγραφε, εγώ σε κάθε περίπτωση είμαι Έλληνας εθνικιστής και είμαι απέναντι σε αυτά, αν ζούσα το 1940 θα ανέβαινα στο βουνό να πολεμήσω!"

Όσο για το χαιρετισμό, ανέφερε πως είναι επίσης αντίθετος και τον έκανε μια φορά για να "τσιγκλήσει" μια ομάδα αντιεξουσιαστών που έβριζαν την οικογένεια του "Όχι μόνο δεν τον χρησιμοποιούσαμε αλλά αποτρέπαμε τη χρήση του". Ανέφερε επίσης πως απέτρεπε και από βίαιη ρητορική "με προσωπικό πολιτικό κόστος" , διότι πολλοί ψηφοφόροι  τον πλησίαζαν ζητώντας του "να τους πλακώσετε στη Βουλή" 

Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπήρχε καμία εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποδίδοντας τη θέση του αυτή στην ανοδική πορεία του κόμματος. «Είχαμε 15% και ανοδική τάση. Δεν μπορούσε να δώσει κανείς εντολή για τίποτα» είπε και συνέχισε: «Υπάρχει ένας φυσικός αυτουργός. Ερχόμαστε εδώ λόγω της συλλογικής ευθύνης. Δεν μπορώ να καταλαβω πως συσχετίζεται ενα ολόκληρο κόμμα με μία στυγερή δολοφονία».

Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, η Χρυσή Αυγή είχε ρόλο ειρηνοποιού στα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία του Μ. Κανταρη τον Μάιο του 2011, ενώ σε ότι αφορά τους ελέγχους σε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών σε πανηγύρι της Ραφήνας , ανέφερε πως ήταν λάθος, αλλά δεν ήταν σε συνεννόηση με το κόμμα "είδα να πωλούνται ακριβά αντικείμενα σε φτηνές τιμές και αναρωτήθηκα αν είναι νόμιμα, ήταν άστοχο" ανέφερε.

Ξεκινώντας την απολογία του, ο Παν. Ηλιόπουλος, δήλωσε πως αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή καθώς διαφωνούσε με τη διαχείριση των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων και ετοιμάζει νέο φορέα.

Πιστός στην υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής παρέμεινε και ο Πολ. Ζησιμόπουλος, πρώην βουλευτής ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει μέλος της κεντρικής επιτροπή. Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση μίλησε για «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα νόμιμο λαϊκό κόμμα που δεν έχει σχέση με το ναζισμό ή το ρατσισμό.

«Ήμουν σε ένα νόμιμο λαϊκό κόμμα. Δεν έκανα ποτέ έκνομες ενέργειες» υποστήριξε, προσθέτοντας πως η Χρυσή Αυγή τον εκφράζει ιδεολογικά. Ισχυρίστηκε, όπως είχε κάνει και η Ελένη Ζαρούλια στη δική της απολογία, ότι η θέση τους για τους αλλοδαπούς είναι απέλαση για τους παράνομους.

Αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε πως «αμέσως μετά ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών. Πριν τη δολοφονία, η Χρυσή Αυγή βρισκόταν στην κορύφωση αναφορικά με την απήχησή της και δεν μπορούσε να τους ελέγξει όλους».