Ισχυρές καταιγίδες ήταν το κυρίαρχο στοιχείο που έφερε και στην Κρήτη η κακοκαιρία που φέρει το όνομα «Ιανός» χωρίς ευτυχώς να έχει τραγικά αποτελέσματα το πέρασμά του. Ανθρώπινες ζωές δεν κινδύνευσαν ωστόσο δημιουργήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα κυρίως στην κυκλοφορία στους δρόμους εξαιτίας του ότι μετατράπηκαν σε… ποτάμια.

Μάλιστα, στην περιοχή της λεωφόρου Καζαντζίδη το νερό έφτασε μέχρι και τις πόρτες των αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media και στην ομάδα «Μετεωκρήτες»:


Και στους υπόλοιπους δρόμους όμως η κίνηση των οχημάτων γινόταν με δυσκολία εξαιτίας της ισχυρής καταιγίδας. 

Σε… Βενετία μετατράπηκε το κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα η πλατεία των Λιονταριών εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η επέλαση της κακοκαιρίας είχε μικρή διάρκεια, όμως τα αποτελέσματά της ήταν ορατά καθώς μέσα σε λίγη ώρα έπεσαν αρκετά χιλιοστά βροχής με την πλατεία των Λιονταριών μετά την καταιγίδα να είχε πλημμυρίσει. Οι μόνοι που βρίσκονταν στο σημείο ήταν οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο σημείο και με σκούπες έδιωχναν τα νερά.


Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας ένα μπαλκόνι έπεσε από σπίτι που βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός καθώς δεν υπήρχαν περαστικοί από τον συγκεκριμένο δρόμο.
Ωστόσο, το μπαλκόνι έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στα οποία και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Με την έναρξη της κακοκαιρίας οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο όλων των ιρλανδικών γεφυρών με την αρχή να γίνεται στον Κατσαμπά που είχε υπερχειλίσει ο ποταμός στην περιοχή και ήταν επικίνδυνη η διάβαση.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική δέχθηκε έξι κλήσεις για άντληση υδάτων, αλλά και κοπές δέντρων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο cretapost ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Δημοσθένης Μπουντουράκης σε όλο το νησί πραγματοποιήθηκαν «δύο αντλήσεις νερού σε καταστήματα στο Ηράκλειο, δύο σε σπίτια ενώ η πυροσβεστική κλήθηκε δύο φορές να προχωρήσει σε κοπή δέντρων που είχαν πέσει στο οδόστρωμα».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που προκάλεσε o Iανός ήταν και η μεγάλη εισροή υδάτων στον τομέα του ΕΚΑΒ στις Μεσαμπελιές, όπου πλημμύρισαν γραφεία αλλά και οι χώροι ξεκούρασης των διασωστών.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η υπεύθυνη Γραφείου Κίνησης ΕΚΑΒ Κρήτης, Ειρήνη Μπαλλή, δύο διασώστες υπερέβαλαν των δυνάμεών τους και -μετά το πέρας του ωραρίου τους -  κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις όποιες ζημιές. 

Πηγή: cretapost.gr - cretalive.gr