Η Ζηνοβία είναι εδώ: Οι κλειστοί δρόμοι, πού χιονίζει, πού χρειάζονται αλυσίδες

Το κύμα κακοκαιρίας Ζηνοβία είναι εδώ τις τελευταίες ώρες, και... δείχνει τα δόντια της σε όλη τη χώρα, με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις που έγιναν αισθητές και στην Αττική.

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις είναι τα χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Η κακοκαιρία σε Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, ορεινά της Κρήτης και βορειοδυτική Αττική θα ενταθεί το βράδυ της Κυριακής και θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα. Καταιγίδες έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στο ανατολικό και το νότιο Αιγαίο. 

Στην ανατολική και νότια χώρα καταγράφονται την Κυριακή νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στο νότιο Αιγαίο. Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400μ). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικά στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός.

Στις υπόλοιπες περιοχές, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λόγω χιονοπτώσεων

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης.

Βαθμιαία από τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EΛΑΣ (ανανεώνεται κατά τακτά διαστήματα), υπάρχουν περιοχές που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ σε άλλες περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σοβαρά πλήττεται και ο νομός Φωκίδας από το κύμα κακοκαιρίας Ζηνοβία. Αποκλεισμένα από τις σφοδρές χιονοπτώσες είναι τα χωριά Διχώρι και Αρτοτίνα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων. Ισχύει απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στον Αργοσαρωνικό διεξάγονται τα δρομολόγια μόνο με τα συμβατικά πλοία.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα, Καβάλα- Πρίνος και Γλύφα Φθιώτιδας.  Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Από Κυλλήνη τα δρομολόγια δε διεξάγονται με απόφαση πλοιάρχου.

 Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Σημειώνεται ότι οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχιστούν και αύριο και μάλιστα στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμα και τα 10  μποφόρ.

Λαμία: Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών στο εθνικό δίκτυο

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, έχουν αρθεί οι προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων, που ίσχυαν νωρίτερα σε σημεία της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας (Αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε.) στη Φθιώτιδα (από 121,000 χ/θ έως 134,000 χ/θ) και στη Βοιωτία (από 93,000 χ/θ έως 121,250 χ/θ).

Επιπρόσθετα, η κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, λόγω χιονοπτώσεων, είναι η εξής:

Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 47η χ/θ (τοποθεσία Δερβένι), ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων.

Η κίνηση όλων των υπολοίπων οχημάτων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων όπως επίσης και στα παρακάτω σημεία:

 επαρχιακό οδικό δίκτυο Κοκκινομηλιάς – Κερασιάς,
 επαρχιακό οδικό δίκτυο Γυμνό – Σέτας,
 επαρχιακό οδικό δίκτυο Μετόχι – Βίταλο,
 επαρχιακό οδικό δίκτυο Στενής –Στροπώνων.
Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Λευκάδας - Γαρδικίου.

Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θηβών (από 45η χ/θ έως 30η χ/θ)
επαρχιακή οδός Αράχωβας – Επτάλοφου (από 4η χ/θ έως 16η χ/θ/ και έως Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Διεύθυνση Αστυνομίας Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

 επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Λαμίας (Θέση ράχη Τυμφρηστού),
 επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Φουρνά (Θέση Βράχος),
 επαρχιακή οδός Καρπενησίου - Κρικέλλου – Δομνίστας,
 επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, καθώς και
 επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Αγρινίου (μέσω Προυσού).
Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

 εθνική οδός Θερμοπυλών – Άμφισσας, από 23η χ/θ έως 47η χ/θ,
 επαρχιακή οδός Άνω Πολύδροσου – Χιονοδρομικού Κέντρου,
 επαρχιακή οδός Επτάλοφου – Χιονοδρομικού Κέντρου,
 επαρχιακή οδός Πυράς – Καστριώτισσας,
 επαρχιακή οδός Καλοσκοπής- Στρόμνης,
 επαρχιακή οδός Πενταγιών – Αρτοτίνας,
 επαρχιακή οδός Συκίας – Αθανασίου Διάκου, καθώς και
 επαρχιακή οδός Γραβιάς – Βάργιανης.

Η κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, λόγω χιονοπτώσεων, είναι η εξής:

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, στο οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ανά Διεύθυνση Αστυνομίας ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:

Έχει διακοπεί:

Επ. Οδό Βυτίνας- Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόν o με αντιολισθητικές αλυσίδες:

 Στην Ε.Ο. Τρίπολης – Σπάρτης από το 16ο έως το 23Ο χλμ .
 Στην Επ. Οδό Άστρους – Αγίου Πέτρου από το 20ο χλμ έως τον Άγιο Πέτρο.
 Στην Επ. Οδό Άστρους – Καστάνιτσας από το 17ο χλμ έως την Καστάνιτσα.
 Στην Επ. Οδό Καρδαρά – Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου.
 Στην Επ. Οδό Τρίπολης – Σιλίμνας – Αλωνίσταινας – Χρυσοβιτσίου.
Γ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ:

Εχει διακοπεί:

Στο 3,6 χλμ της Επ. Οδού Τρικάλων – Καρυάς (λόγω καθίζησης)

Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόν o με αντιολισθητικές αλυσίδες:

 Στην Επ. Οδό Τρικάλων – Καρυάς από το 1ο έως το 3,6 χλμ.
 Στην Επ. Οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 14ο χλμ έως τα Τρίκαλα.
 Στην Επ. Οδό Κιάτου – Γκούρας από το 10ο χλμ έως την Γκούρα.
Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόν o με αντιολισθητικές αλυσίδες:

Στην Ε. Ο. Τρίπολης – Σπάρτης από το 23ο έως το 40ο χλμ.

Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Αναλυτικά ο καιρός στο skaikairos.gr 

Πηγή: skai.gr