Κλείσιμο

Η φρίκη του πολέμου στις παιδικές ζωγραφιές – Ο ΣΚΑΪ σε ουκρανικό κέντρο στην Αθήνα

Του Μάκη Συνοδινού

Αποτυπώνουν σε πολύχρωμες ζωγραφιές, εικόνες που είδαν τα παιδικά ματάκια τους στην φρίκη του πολέμου. 

Χρησιμοποιούν την φαντασία τους για να ζωγραφίσουν με χρώματα όσα έζησαν αλλά και τα όνειρα που κάνουν για το μέλλον.

Ο λόγος για τα παιδιά προσφύγων της Ουκρανίας που ξέφυγαν από τον πόλεμο και έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή το ουκρανικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό κέντρο «Μπερεγίνια» στην Αθήνα ανοίγει τις πόρτες του και γεμίζει παιδικές φωνές και χαμόγελα.

Οι μικροί πρόσφυγες από την Ουκρανία με την τσάντα στον ώμο ξεκινούν νωρίς το πρωί τα μαθήματα τους. Με την καθοδήγηση των υπευθύνων του κέντρου αλλά και εθελοντών Ουκρανών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, συνεχίζουν τα μαθήματα που έκαναν στην Ουκρανία, ενώ διδάσκονται και την ελληνική γλώσσα.

Οι ζωγραφιές που είναι διάσπαρτες στον χώρο είναι μάθημα μας εξηγεί η κ. Οξάνα Κόζυι υπεύθυνη του πολιτιστικού συλλόγου. Μέσω της ζωγραφικής μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους μετά από όσα έζησαν στην Ουκρανία . «Είναι παιδιά των οποίων οι πατεράδες έμειναν πίσω, που αυτή τη στιγμή πολεμούν , που δεν ξέρουν αν θα τους ξανασυναντησουν» μας λέει συγκινημένη.

Όπως και ο πατέρας της 13χρονης Αναστασίας η οποία ήρθε στην Ελλάδα πριν μια βδομάδα με τη μητέρα της και την θεία της καθώς ο πατέρας της έπρεπε να μείνει πίσω. 

«Μέσα σε μια νύχτα προετοιμαστήκαμε να φύγουμε, χαιρέτησα τον μπαμπά μου, πήραμε είδη πρώτης ανάγκης και με την μαμά και την θεία ξεκινήσαμε».

Όπως μας περιγράφει τις περισσότερες ώρες έμεναν στο καταφύγιο που είχαν φτιάξει πρόχειρα στη μονοκατοικία που έμεναν στο Σουμί.

«Το όνειρο μου είναι να σταματήσει ο πόλεμος, να γίνει Ειρηνη». Ελπίζει ότι μια μέρα θα γυρίσει πίσω στο σπίτι της στον μπαμπά της και εύχεται η Ουκρανία να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Πηγή: skai.gr