Η δράση DiscoverEU αυτό το φθινόπωρο προσφέρει 35.000 σιδηροδρομικά εισιτήρια σε νέους και νέες

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν άτομα από χώρες του προγράμματος Erasmus+ από σήμερα το μεσημέρι έως και το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου

Euronet

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει τη φθινοπωρινή πρόσκληση της δράσης DiscoverEU που θα προσφέρει δωρεάν κάρτες ταξιδιωτικών μετακινήσεων με τρένο σε 35.000 νέους και νέες με σκοπό να εξερευνήσουν την Ευρώπη και τον πλούσιο πολιτισμό της.

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν άτομα από χώρες του προγράμματος Erasmus+ από σήμερα το μεσημέρι έως και το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου. Για να κερδίσουν την ταξιδιωτική κάρτα, οι νέοι και οι νέες καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, να απαντήσουν σε 5 ερωτήσεις κουίζ και σε μία ακόμη πρόσθετη ερώτηση. Οι αιτούντες και οι αιτούσες που θα απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις του κουίζ επιλογής και έχουν γεννηθεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2003 και 31ης Δεκεμβρίου 2004 θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη έως και για 30 ημέρες κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου μεταξύ 1ης Μαρτίου 2023 και 29ης Φεβρουαρίου 2024.

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Το 2022 έχει χαρακτηριστεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και αποτελεί κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ιστορία. Πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στις νεότερες γενιές, να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να διευρύνουν τον ορίζοντα τους για να οικοδομήσουν έναν πιο συνδεδεμένο και ανεκτικό κόσμο. Αυτό είναι η δράση DiscoverEU. Μέσα από τα ταξίδια, επιτρέπει στους νέους να ανακαλύψουν την πολυμορφία μας, αλλά και να διαπιστώσουν τις πολλές μας ομοιότητες.»

Με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, ο αριθμός των ταξιδιωτικών καρτών αυξήθηκε. Συνολικά τη φετινή χρονιά προσφέρονται 70.000 κάρτες. Η δράση DiscoverEU αποτελεί πλέον μέρος του προγράμματος Erasmus+ και, επομένως, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και νέοι και νέες από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία.  

Τα άτομα που θα επιλεγούν για να λάβουν ταξιδιωτική κάρτα θα επωφεληθούν και από μια εκπτωτική κάρτα η οποία προσφέρει περισσότερες από 40.000 δυνατότητες έκπτωσης σε δημόσιες συγκοινωνίες, πολιτιστικές επισκέψεις, διαμονή, διατροφή, αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στις επιλέξιμες χώρες.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η Επιτροπή εγκαινίασε την εμβληματική πρωτοβουλία «Η νεολαία ανακαλύπτει τον πολιτισμό χάρη στο DiscoverEU το 2022». Έτσι ξεκίνησε η πολιτιστική διαδρομή DiscoverEU στις 25 Μαΐου 2022. Συνδυάζει διάφορους προορισμούς και πτυχές του πολιτισμού, όπως η αρχιτεκτονική, η μουσική, οι καλές τέχνες, το θέατρο, η μόδα, το σχέδιο και άλλες. Οι ταξιδιώτες του DiscoverEU μπορούν να επισκεφθούν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, προορισμούς που προστέθηκαν στον αναγνωρισμένου κύρους κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ή τόπους στους οποίους έχει δοθεί το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μπορούν επίσης να σταματούν σε πόλεις που έχουν λάβει το Βραβείο προσβάσιμης πόλης. Πρόκειται για πόλεις που έχουν κατορθώσει να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, κινητικότητα ή ικανότητα.

Οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ προετοιμάζουν τους νέους και τις νέες για το ταξίδι τους με ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώνουν πριν από την αναχώρηση. Μέσω αυτών των συναντήσεων, η δράση DiscoverEU έχει ως στόχο να προωθήσει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, τον πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, οι οργανισμοί διοργανώνουν τις συναντήσεις DiscoverEU (DiscoverEU Meet-ups), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 και περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό πολιτιστικό πρόγραμμα διάρκειας μίας έως τριών ημερών σε όλες τις χώρες του Erasmus+. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 49 τέτοιου είδους συναντήσεις και πρόκειται να συνεχιστούν και κατά τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι η κοινωνική ένταξη αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα του προγράμματος Erasmus+, τα άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας που θα συμμετέχουν μπορούν να συνοδεύονται στα ταξίδια τους. Εκτός από τα έξοδα ταξιδίου, παρέχεται επίσης πρόσθετη ατομική βοήθεια. Φέτος, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ δρομολογούν επίσης τη δράση ένταξης του DiscoverEU, επιτρέποντας σε οργανισμούς που εργάζονται με νέους με λιγότερες ευκαιρίες να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τις βιώσιμες σιδηροδρομικές μετακινήσεις. Έτσι, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για νέους και νέες από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες χώρες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.


Ιστορικό

Η Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018, κατόπιν προπαρασκευαστικής δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία έχει ενταχθεί επίσημα στο νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027.

Από το 2018, περίπου 754.000 υποψήφιοι και υποψήφιες έχουν υποβάλει αίτηση για 165.000 διαθέσιμες ταξιδιωτικές κάρτες: Σύμφωνα με την προηγούμενη ταξιδιωτική έρευνα, το 66 % των υποψηφίων δήλωσαν ότι ταξίδεψαν για πρώτη φορά σιδηροδρομικώς εκτός της χώρας διαμονής τους. Επίσης για πολλά άτομα ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψαν χωρίς γονείς ή ενήλικους συνοδούς και η πλειονότητα ανέφερε ότι έγινε πιο ανεξάρτητη.

Η εμπειρία του DiscoverEU τους έκανε να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους πολιτισμούς και την ευρωπαϊκή ιστορία. Επίσης, βελτίωσε τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες. Τα δύο τρίτα των ατόμων που συμμετείχαν είπαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ταξιδιωτική τους κάρτα χωρίς το DiscoverEU. Τα άτομα που συμμετέχουν καλούνται να γίνουν πρεσβευτές του DiscoverEU για να προωθήσουν την πρωτοβουλία. Ενθαρρύνονται επίσης να επικοινωνούν με άλλους ταξιδιώτες και ταξιδιώτισσες στην επίσημη διαδικτυακή ομάδα του DiscoverEU για να ανταλλάσσουν εμπειρίες και συμβουλές, ιδίως σχετικά με πολιτιστικές εμπειρίες ή σχετικά με τρόπους ψηφιακής και βιώσιμης μετακίνησης.

Για να υποβάλουν αίτηση, τα επιλέξιμα άτομα πρέπει να απαντήσουν σε ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών με ερωτήσεις γενικών γνώσεων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται στη νεολαία. Σε μια πρόσθετη ερώτηση καλούνται να προβούν σε εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση στον συγκεκριμένο γύρο και έχουν γεννηθεί ημέρα Τρίτη. Όσο πιο κοντά θα είναι η εκτίμηση στη σωστή απάντηση, τόσο περισσότερους βαθμούς θα λάβει ο εκάστοτε αιτών ή η εκάστοτε αιτούσα. Η Επιτροπή θα μπορέσει έτσι να κατατάξει τα άτομα που θα υποβάλουν αίτηση ανάλογα με τους βαθμούς που θα συγκεντρώσουν. Η Επιτροπή θα προσφέρει ταξιδιωτικές κάρτες στους αιτούντες και στις αιτούσες σύμφωνα με την κατάταξή τους, έως ότου οι διαθέσιμες κάρτες εξαντληθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες

DiscoverEU

Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

 

Λένα Φλυτζάνη