Η δολοφονία του Άλκη «βάζει μπροστά τις μηχανές» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Το μπαράζ ελέγχων της αστυνομίας σε οπαδικούς συνδέσμους επεκτάθηκε και στην Αθήνα, ενώ ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν παράγοντες των τριών μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συνδράμουν τις αρχές στην εξιχνίαση της δολοφονίας του άτυχου Άλκη.

Οι έρευνες για τη σύλληψη των συνεργών του 23χρονου βασικού υπόπτου συνεχίζονται ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους, κόμματα και αθλητικές ομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου και να παραμείνουν σε διαρκή επαφή για να ξεριζώσουν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε συνέχεις ελέγχους στους συνδέσμους φιλάθλων επισημαίνοντας ότι όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν, μετά το μπαράζ ελέγχων χθες και σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας από τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ερευνώνται αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης αλλά και να δικάζονται άμεσα οι δράστες που συλλαμβάνονται επ αυτοφώρω, επισημαίνεται σε αυστηρή εγκύκλιο που απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης που έχει την ευθύνη για την βία στους αθλητικούς χώρους.

Μεταξύ των ευρημάτων που εντόπισαν οι αστυνομικοί στην επιχείρηση τους στην Αθήνα είναι ένα τσεκούρι, ένα καταγραφικό κλειστού κυκλώματος , ενώ χρειάστηκε μισή ώρα ώστε μέχρι ο κλειδαράς να καταφέρει να ανοίξει το λουκέτο.

Είχαν προηγηθεί έρευνες της αστυνομίας σε 13 συνδέσμους οπαδών στην Θεσσαλονίκη με τους αστυνομικούς να κατάσχουν μαχαίρια, ψαλίδια, λοστούς, σιδερογροθιές και μεγάλα κομμάτια πέτρας που είναι εν δυνάμει φονικά όπλα

Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια σε μια προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων από άτομα που είχαν πρόσβαση στα οπλοστάσια των συνδέσμων.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν ένας 43χρονος και ένας 36χρονος που κατηγορούνται για λειτουργία λέσχης φιλάθλων χωρίς άδεια.

Δολοφονία Άλκη: Αναζητούν 12-15 άτομα - 4 τα οχήματα στην επίθεση- Βίντεο δείχνει τον 23χρονο να μπαίνει στον σύνδεσμο 

Παράλληλα, κεντρική οργάνωση και καθοδήγηση διαπιστώνουν οι αρχές από τα πρώτα δεδομένα της ανάκτησης δεδομένων του κινητού τηλεφώνου του 23χρονου κατηγορούμενου για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Διαπιστώνονται επικοινωνίες και επαφές με άτομα και πριν και μετά την δολοφονία του Άλκη και οι αστυνομικοί εξετάζουν αν πρόκειται για συνεργούς που συμμετείχαν στην επίθεση ή ένα «διευθυντήριο» που διέταξε την εκδήλωσή της. 

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μια σκληρή ομάδα 12-15 ατόμων που με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν σε ένα «σαφάρι» αντιπάλων προκειμένου να τους ξυλοφορτώνουν και να επιτέθενται εναντίον τους.

Από την ανάλυση των δεκάδων βίντεο που έχουν συγκεντρωθεί έχουν διαπιστώσει ότι είναι 12 με 15 τα άτομα που συμμετείχαν στην δολοφονική επίθεση εκτιμώντας ότι στο βίντεο που βγήκε στην δημόσιοτητα πριν λίγες ημέρες εμφανίζονται οι 6 δράστες με τα 2 οχήματα που τρέπονται σε φυγή ενώ υπάρχουν και άλλα δύο οχήματα σε δρόμο πιο πάνω από το σημείο του «χτυπήματος».

Σε ένα από τα βίντεο που έχουν συλλέξει οι αρχές μάλιστα παρουσιάζεται ο 23χρονος μετά την δολοφονική επίθεση, μαζί με κάποιους συνεργούς του τουλάχιστον 3-4 στον αριθμό να κινούνται, να μπαίνουν στον σύνδεσμο στην Παλαιών Πατρών Γερμανού  (όπου ήταν και «κλειδοκράτορας» ο 23χρονος) και μετά από λίγο να φεύγουν από αυτόν. 

Αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό προηγούμενων ημερών προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχε γίνει «πρόβα επίθεσης», δηλαδή έψαχναν θύματα – αντιπάλους προκειμένου να επιτεθούν και τις προηγούμενες ημέρες κάτι που εκτιμούν οι ίδιοι.

Αστυνομικός για την οπαδική βία: Μας απείλησαν ότι θα πάμε στο Σουφλί αν συνεχίζαμε την έρευνα

Την ίδια στιγμή, σε μία πρωτοφανή καταγγελία προέβη στο ραδιοσταθμό της Θεσσαλονικής Metropolis 95.5 εν ενεργεία αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας που κατήγγειλε ανώνυμα παρεμβάσεις στο έργο τους από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

"Είναι οι εντολές που δεχόμαστε από τους ανωτέρω, γιατί όταν σταματήσουν να εργάζονται στο σώμα, αναλαμβάνουν θέσεις στις ΠΑΕ και είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω και μου έχει τύχει πολλές φορές σαν περιστατικό. Μου είχε πει ένας ανώτερος μου ότι αν συνεχίσουμε θα βρεθούμε και οι δύο στο Σουφλί. μαζί με τα νερά, είχαμε βρει σε καπνογόνα αλλά και πιστόλια ευθείας βολής, ήμουν παρόντας στο περιστατικό και είχα ακολουθήσει την ομάδα στα αποδυτήρια γιατί είχα δεχτεί την εν λόγω εντολή. Εκείνη την ώρα ήρθαν τρεις οργανωμένοι φίλοι της ομάδας και πήραν τα σακίδια από τα αποδυτήρια για να τα παραλάβουν, ενώ εμείς δεν είχαμε καμία εντολή για να αντιδράσουμε".

EΛΑΣ: Παρέμβαση εισαγγελέα για την καταγγελία του αστυνομικού περί απειλών σε έρευνες για οπαδική βία

«Ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με εντολή του συγκεντρώθηκε σχετικό υλικό το οποίο θα αποσταλεί άμεσα για ποινική αξιολόγηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ για την καταγγελία του αστυνομικού. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Σχετικά με ηχητικό απόσπασμα ραδιοφωνικής συνέντευξης σε σταθμό της Θεσσαλονίκης, που περιέχει δηλώσεις ατόμου το οποίο επικαλείται ότι φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού και αναπαράγεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με εντολή του συγκεντρώθηκε σχετικό υλικό το οποίο θα αποσταλεί άμεσα για ποινική αξιολόγηση

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr