Η διοίκηση του ΑΠΘ καλείται να δώσει εξηγήσεις για την καταγγελία σπατάλης

Κάλεσμα προς τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννη Μυλόπουλο, και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποίησης περιουσίας του ιδρύματος, Ιωάννη Παντή, απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ζητώντας από τους δύο άνδρες να δώσουν εξηγήσεις για τη φερόμενη σπατάλη χρημάτων που γίνεται στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και η ελληνική πολιτεία αναγκάζεται να περικόπτει λειτουργικές δαπάνες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, απαιτείται άπλετο φως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους κατά νόμον υπευθύνους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην γραπτή δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Η κίνηση του κ. Αρβανιτόπουλου έρχεται στον απόηχο ενός πολύκροτου σημερινού δημοσιεύματος στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, που κάνει λόγο για αδικαιολόγητες ή υπέρογκες δαπάνες από την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια του έτους 2011. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο ίδιος ο πρύτανης του ιδρύματος.

Ανάμεσα στις αξιοπρόσεχτες δαπάνες περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διάθεση 180.322,57 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς πουθενά να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές, η επένδυση 430.189 ευρώ για τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρίας και η δαπάνη 29.348 ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η διάθεση 250.000 ευρώ για τη λειτουργία των κυλικείων, που λειτουργούν πλέον με την ευθύνη της Εταιρίας Αξιοποίησης, και η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα ακίνητα που ανήκουν στο ΑΠΘ, η οποία κόστισε 526.375 ευρώ.

Συνολικά, η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ διέθεσε κατά το 2011 το ποσό των 8,354 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλος. Πρόκειται την τέταρτη προκαταρκτική εξέταση τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: skai.gr