Κλείσιμο

Η Αθήνα «παγώνει» το διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Το διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα «παγώνει» επισήμως η Αθήνα. Οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είχε ληφθεί πριν από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, ωστόσο η απόφαση αυτή επισφραγίσθηκε με το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών και την ανοιχτή αμφισβήτηση από την Άγκυρα ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι ο διάλογος για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη περιττεύει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. 

Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απέστειλε από πλευράς του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Πηγή: skai.gr