Η Αθήνα φλέγεται: Απίστευτες θερμοκρασίες - Πρότυπο κατασκευής η Ακρόπολη – «Κλιματιστικό» η Ομόνοια (video)

Ένας από τους πιο ιστορικούς καύσωνες στην Ιστορία της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη, και η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με την μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου απειλεί ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε το φονικό καύσωνα του 1987 ο οποίος είχε παρόμοια χαρακτηριστικά τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια με το τωρινό ακραίο φαινόμενο. 

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε στα πιο θερμά (βαθύ κόκκινο) σημεία που καταγράψαμε η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 55° Κελσίου, ενώ για ακόμα μια φορά η θερμοκρασία που αναπτύσσονταν στις μονάδες κλιματισμού στις ταράτσες των μεγάλων κτηρίων καθώς και στην πυρακτομένη άσφαλτο άγγιζε τους 70°+ Κελσίου.

Ένα μνημείο 2.500 χρόνων στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

Η Ακρόπολη των Αθηνών όπως και πολλά ακόμα ιστορικά αξιοθέατα της χώρας μας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, μιας και στην ουσία βρίσκονται έρμαια της κλιματικής αλλαγής. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρόλο που μιλάμε για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου το θερμικό αποτύπωμα του Παρθενώνα, ενός μνημείου 2.500 χρόνων, είναι ίσως το καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα σε κατασκευή σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. 

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που συναντήσαμε επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ήταν στα μεταλλικά σπιτάκια (isobox) που βρίσκονται σε αυτόν, και που άγγιζε τους 57° Κελσίου.

Δείτε το βίντεο του Up Stories:
 

 


Η χρήση μαρμάρου, σε συνδυασμό με τον αέρα που διοχετεύεται ανάμεσα στις κολώνες, διατηρούν τη θερμοκρασία σε αυτό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αναλόγως των συνθηκών. Φανταστείτε να υπήρχε και η στέγη!  Το μάρμαρο άλλωστε είναι και το βασικό υλικό στα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την ενεργειακή αναβάθμιση των σύγχρονων κτηρίων με κάλυψη θερμοπρόσοψης. Μας πήρε βέβαια 2500 χρόνια να καταλάβουμε την ευεργετική χρήση του μαρμάρου στις κατασκευές αλλά ποτέ δεν είναι αργά... 

Η ανάσα δροσιάς από το συντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας

Το γνωστό σε όλους σιντριβάνι της Ομόνοιας έχει επιστρέψει στην θέση του τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια. Πέρασαν πολλές δεκαετίες με πολλές παραλλαγές της και όλες αποτυχημένες μέχρι να επιστρέψουμε και πάλι στην παλιά και αγαπημένη σε όλους μορφή της. 

Το σιντριβάνι της Ομόνοιας όπως θα δείτε όμως στο βίντεο μας πέρα από μια όαση ομορφιάς για όσους την διασχίζουν είτε πεζοί είτε με τα αυτοκίνητα προσφέρει και μια σπουδαία ενεργειακή αναβάθμιση σε ολόκληρη την περιοχή. 

Όπως θα δείτε και στο βίντεο μας το σιντριβάνι λειτουργεί σαν κλιματιστικό και δροσίζει ολόκληρη την πλατεία και τα κτήρια πέριξ αυτής. 

Το Up Stories ευχαριστεί πολύ το meteo.gr για την συνεργασία.


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού στο skaikairos.gr

 

 

Πηγή: Up Stories