Ηλεία: Δασοκομάντος εν δράσει στη φωτιά της Βάλμης - Δείτε βίντεο

Η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων επιχείρησαν την Κυριακή στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις Πόρτες και επεκτάθηκε στην Ηλεία

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την άφιξη της αερομεταφερόμενης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στον Άραξο.

Οι “δασοκομάντος” της ΕΜΟΔΕ, επιχείρησαν την Κυριακή στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις Πόρτες και επεκτάθηκε στην Ηλεία.

Το ελικόπτερο Agusta Bell που τους μετέφερε προσγειώθηκε σε καθαρό χώρο ανάμεσα σε φλεγόμενη περιοχή και αποβίβασε την ομάδα των εννέα “δασοκομάντος”, οι οποίοι στη συνέχεια κινήθηκαν σε σημεία που υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. Και η δυνατότητα αυτή είναι σημαντική επιχειρησιακά για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.

Το χαρακτηριστικό κίτρινο Agusta Bell με τις μπλε ρίγες πέρα από τη μεταφορά του προσωπικού, μπορεί να εφοδιαστεί με 2700 λίτρα νερό και να κάνουν ρίψεις με μεγάλη ευελιξία.

Κάτι που φάνηκε και στη φωτιά της Βάλμης.

Έκαναν ταχύτατο ανεφοδιασμό στην λίμνη Πηνειού και έφταναν άμεσα για ρίψεις.

Ένα χαρακτηριστικό των ελικοπτέρων αυτών είναι πως έχουν και σειρήνα έτσι μπορεί κάποιος να ξαφνιαστεί αν ακούσει στο μέτωπο της πυρκαγιάς κάτι να πετάει και να ακούγεται και ως πυροσβεστικό όχημα.

Από αυτό που είδαμε είναι πως το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, απέκτησαν ένα ιδιαίτερα ευέλικτο μέσο που μπορεί να μεταφέρει ικανή ποσότητα νερού (τρεις τόνους μεταφέρουν τα αεροσκάφη Air Tractor) και να συμβάλουν επιχειρησιακά στο έργο της κατάσβεσης από αέρος αποτελεσματικά.

Το πλεονέκτημα της μεταφοράς προσωπικού είναι σημαντικό και τα μετατρέπουν έτσι σε πολυεργαλεία.

Πηγή: Ilialive