Διχασμένη εμφανίζεται και η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής εκκλησίας, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στην ανταπόκρισή του, ο δημοσιογράφος Σον Γουόκερ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι όλα καλά στην Ορθοδοξία αυτήν την περίοδο, με μια σύγκρουση που συνδέεται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας σχίσμα και σκοτεινές συζητήσεις για βία ανάμεσα στις διάφορες Ορθόδοξες εκκλησίες».

Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι το Σάββατο, οπότε θα ανακηρυχθεί επίσημα στο Κίεβο η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής εκκλησίας, θα ξεσπάσουν βιαιότητες, εάν το Κίεβο προσπαθήσει να κατασχέσει την εκκλησιαστική περιουσία από το πατριαρχείο της Μόσχας.

Οι επιπτώσεις αυτής της αντιπαράθεσης γίνονται όμως αισθητές και στον Άθω, που είναι υπό τον έλεγχο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο 68χρονος έλληνας μοναχός Μακάριος, ο οποίος μίλησε στο δημοσιογράφο του Guardian, δήλωσε σε Λευκορώσους που πήγαν επίσκεψη στο Άγιο Όρος ότι η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα και αξίζει τη δική της εκκλησία. Ωστόσο αυτοί τον κοίταξαν με αμφιβολία. Την άποψη του Μακάριου δεν συμμερίζεται ένας Ουκρανός μοναχός, που αποκάλεσε ως «αιρετικούς» τους Ουκρανούς που τάσσονται υπέρ μιας ανεξάρτητης εκκλησίας και τάχθηκε υπέρ του ελέγχου από τη Μόσχα.

«Παρόλο που οι περισσότεροι από τους μοναχούς του Αγίου Όρους είναι Έλληνες, για πολλούς Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους, το προσκύνημα στο Άθω έχει γίνει σχεδόν σαν μια ορθόδοξη εκδοχή του προσκυνήματος στην Μέκκα, που θεωρείται ως απαραίτητο για κάθε αληθινό πιστό» εξηγεί ο Guardian.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κύριλλος έχει απαγορεύσει στους Ρώσους να κοινωνούν στις εκκλησίες του Αγίου Όρους, αποκαλώντας τους ιερείς που μνημονεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σχισματικούς, προκαλώντας δίλημμα στους Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή.
 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις